DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ: Darko Vojnović - Saradnja Turističke organizacije opštine Bač i Opštinske uprave Bač ključna je kako bismo spremni dočekali UNESCO

U okviru Dana evropske baštine, koji se tradicionalno i kontinuirano realizuju u opštini Bač, uz brojne druge aktivnosti pre i posle, 26. septembra biće održana i online konferencija DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ - Kako istorijsku baštinu opštine Bač staviti u funkciju savremenog turizma

Uz saradnju sa Udruženjem "Bač u srcu Bačke" i glavnu finansijsku podršku Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kompanija Color Media Communications ovu manifestaciju može da svrsta i među svoje tradicionalne.

O tome kako spremiti vojvođanski gradić Pejton za doček UNESCO-a i šta su favoriti i očekivanja Turističke organizacije opštine Bač, razgovarali smo sa v.d. direktorom Darkom Vojnovićem.

Već drugi put ste direktor Turističke organizacije u Baču. Doduše, ponovo od pre par nedelja. Da li se nešto promenilo u odnosu na period kada ste pre nekoliko godina otišli sa te pozicije i koliko je to uticalo na turističku promociju opštine Bač?

- Pre svega, želim da se zahvalim na tome što ste zainteresovani za sve što doprinosi razvoju naše opštine, bilo da je u pitanju turizam, ili nesto drugo. Što se tiče prvog pitanja, moram da istaknem da sam veoma ponosan što sam drugi put v.d. direktor Turističke organizacije opštine Bač. Biti na čelu Turističke organizacije opštine kakva je Bač, koja obiluje kulturnim nasleđem i istorijskim spomenicima, osim što je velika čast i velika je odgovornost. Kako ste i sami naveli, tek nekoliko nedelja sam ponovo na toj funkciji i prvi utisak jeste da su neke stvari apsolutno iste kao u periodu od 2014. do 2016. Stičem utisak da su se promotivne i marketinške aktivnosti znatno poboljšale.

U kojoj meri Turistička organizacija opštine Bač sarađuje sa drugim turističkim organizacijama u okolini i regionu?

- Naša Organizacija u dobroj meri sarađuje sa ostalim organizacijama u okolini i regionu. Ako me pitate da li je dovoljno, uvek može više. Svaka turistička organizacija iz regiona će reći da je specifična sama po sebi, ali za to mora imati argumente. Turistička organizacija opštine Bač svakako ima svoje kečeve u rukavu, koje ponosno čuva i pokazuje ih i drugima.

Opština Bač se nalazi na tentativnoj listi za prijem u UNESCO-vu svetsku baštinu. To je, složićete se velika stvar. Da li se, i kako pripremate za to? Ima li opština Bač kapacitete da primi i ugosti veći broj turista u jednom momentu?

- UNESCO lista svetske baštine je ogromna i rekao bih ključna za pravo promovisanje i razvoj turizma u našoj opštini. Mišljenja sam da smo mi u Turističkoj oranizaciji okosnica i upravo oni koji bi trebalo svakodnevno da ukazujemo na to da moramo biti spremni za tako veliki događaj. Treba da budimo svest građana o tome šta posedujemo i kakav kuturni dragulj Bač treba da postane, da dajemo konstruktivne predloge kako se pripremiti za to. Opštinska uprava bi, sa druge strane, trebalo da uvažava naše predloge i da zajedno sa nama aktivno učestvuje u pripremama, pre nego što nas UNESKO uvrsti u svoju listu, na kojoj se Bač sasvim zasluženo nalazi. Moram da kažem, što se tiče udela Opštinske uprave u svemu ovome, optimista sam, jer jednu od najvažnijih opštinskih funkcija trenutno obavlja moja prethodnica, gospođa Marina Balaban. Ona odlično zna u kom pravcu treba zajednički da radimo, da treba pre svega podići nivo smeštajnih kapaciteta i jasno definisati upravljačke uloge nad našim kulturno- istorijskim spomenicima.

Koliko Vi kao direktor insistirate na saradnji sa medijima, bilo lokalnim, bilo ostalim? Na koje načine vršite promociju opštine i potencijala?

- Mislim da je saradnja sa medijima bilo koje vrste od ključnog značaja za razvoj turizma. Čini mi se da ste i Vi bili učesnik okruglih stolova na temu "Turizam opštine Bač", ranije, dok sam u prethodnom mandatu bio direktor Turističke organizacije. I tada je naše aktivnosti pratio veliki broj novinara. Sa tom praksom ću nastaviti i tokom ovog mandata i vrlo rado ću sarađivati sa svim medijima, u cilju promocije naših turističkih potencijala, bilo da su u pitanju štampa, TV, elektronski mediji, ili sada sve popularnije društvene mreže.

Ako zanemarimo poteškoće izazvane pandemijom virusa korona, šta građani i turisti mogu da očekuju u narednom periodu, pa i tokom sledeće godine od noviteta - nove manifestacije, nove projekte, nove investicije u razvoj turizma , ili...?

- Građani i turisti mogu da očekuju u narednom periodu isti kvalitet rada Turističke organizacije opštine Bač. Nastavićemo u istom smeru, jer smatram da smo, s obzirom na okolnosti, odlično funkcionisali tokom prethodnih godina. Činjenica je i to, da smo u periodu od 2014. do 2016. osmislili i pokrenuli manifestacije "Plivanje za časni Bogojavljanski krst", "Ciklo Bač", "Dani jagode i meda"... Uz realizaciju lepih manifestacija od ranije, garantujem da će biti i novina. Naravno, naš primarni cilj mora da bude mnogo širi. Veća obaveštenost javnosti o tome, i promocija svega što vekovima opstaje u jednoj od najlepših opština na ovim prostorima, kao i maksimalna saradnja sa medijskim kućama, vinuće i naše turističke potencijale na više lestvice.

Više detalja o programu manifestacije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/danibaca2020/

Autor: Gordana Bjelajac

Pogledajte još