ICG traži pomoć svih za istragu trgovine organima

BRISEL, 9. februara 2011. (Beta-AFP) - Međunarodna krizna grupa (International Crisis Group, ICG) je sa svog sastanka u Briselu apelovala na sve koji imaju dokaze o trgovini ljudskim organima na Kosovu, da ih "bez odlaganja" predaju istražiteljima evropske misije Euleks na Kosovu.

"ICG apeluje na sve organizacije, na sve ustanove i na sve pojedince da se bez odlaganja odazovu na zahtev Euleksa da daju dokaze u vezi sa tvrdnjama u izveštaju (Dika) Martija", piše u saopštenju sa sastanka ICG u Briselu objavljenom u noći između utorka i srede.

U izveštaju koji je prihvatiila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Marti tvrdi da su albanski pobunjenici tokom rata na Kosovu 1990-ih godina trgovali organima zarobljenika, većinom Srba. Euleks je krajem januara saopštio da će započeti "prethodnu istragu".

Mada su vlasti Kosova i premijer Hašim Tači, jedan od bivših komandanata pobunjenika, odbacili tvrdnje Marija, izrazili su "interesovanje za utvrđivanje istine". Zato ICG u saopštenju pozdravlja "ponudu Vlade Kosova za punu saradnju sa Euleksom u istrazi ratnih zločina".

Pogledajte još