EFIKASNA VEŽBA: Vožnja rolera za bolju ravnotežu, kontrolu pokreta i koordinaciju

Ne može se poreći da vožnja rolera izgleda lako i zabavno, ali da li se ona može računati kao pravi trening? Stručnjaci kažu da može jer je to efikasna vežba za razvoj izdržljivosti, snage i mišića. Pri vožnji je najviše angažovan donji deo tela, zadnjica, butine i listovi. Ali, da biste održali balans i izbegli padove, celo telo mora biti aktivirano. Vožnja rolera pomoći će vam da poboljšate svoju ravnotežu, kontrolu pokreta i koordinaciju.

Klizeći pokreti znatno manje opterećuju zglobove nego kada su u pitanju neke druge vežbe (trčanje), što je veoma važno za one koji imaju problema sa kolenima. Da biste postigli efekat uobičajenog aerobnog treninga, nije neophodno da vozite prebrzo. Dovoljno je da brzina bude konstantna i da dovede do bržeg srčanog ritma. Naravno, neophodno je da imate odgovarajuću opremu koja vas neće žuljati i u kojoj ćete osećati sigurnost.

Ako i sami odlučite da slobodno vreme provedete na točkovima, ne zaboravite da koristite zaštitnu opremu. Bilo da ste novajlija ili iskusni vozač, kaciga i štitnici će vam osigurati bezbednu vožnju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još