Zidan: Nisam podržao Katar zbog novca

PARIZ, 9. februar 2011. (Beta-AP) - Legendarni francuski fudbaler Zinedin Zidan izjavio je da osnovni motiv za podršku kandidaturi Katara za organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine nije bio novac, već želja za razvoj ovog sporta.

"Podršku sam pružio tek nakon što sam analizirao projekat Katara. Moram da kažem da nije tačno, kao što su neki mediji naveli, da sam dobio 10 ili više miliona evra... Reći ću jasno da je to glupost! Nije bila ni trećina od pomenutih suma", istakao je Zidan.

Fudbaler koji je sa Francuskom bio prvak sveta i Evrope rekao je da je veći deo novca dobijenog od Katara završio u njegovoj dobrotvornoj fondaciji.

"Kada sam 2006. prestao da igram fudbal, zvali su me ljudi iz Katara da tamo nastavim karijeru. Nudili su mi blanko ček, mogao sam da napišem šta hoću. Ipak, nisam promenio odluku i nisam otišao da igram u Katar", podsetio je Zidan.

Francuz je kazao da je, umesto nastavka igračke karijere u Kataru, predstavnicima te zemlje obećao pomoć u razvoju fudbala u budućnosti.

"Rekao sam da ću im jednog dana pomoći da obezbede budućnost fudbala na tim prostorima. Ovde se ne radi samo o Kataru, već o celom Bliskom istoku", objasnio je bivši fudbaler.

Kandidaturu Katara za organizaciju Mundijala 2022. podržali su i treneri Barselone i Mančester junajteda, Pep Gvardiola i Aleks Ferguson, kao i bivši reprezentativac Holandije Ronald de Bur.

"Zašto Katar ne bi imao pravo da organizuje Svetsko prvenstvo", zapitao se Zidan.

On je dodao da je još ljut na aktuelne reprezentativce zbog bojkota treninga i sukoba sa selektorom Remonom Domenekom tokom prošlogodišnjeg SP.

"Mislim da oni još ne shvataju šta su uradili. Za njih to ne deluje ozbiljno, iako jeste. Ipak, novčano su kažnjeni za to i sada, kao I svi ostali, zaslužuju drugu šansu", zaključio je Zidan.

Pogledajte još