U TRSTU NAJVIŠE STOGODIŠNJAKA: Italijani najdugovečniji u Evropi

Italijani su među stanovnicima zemalja Evropske unije najdugovečniji, pokazuju podaci Eurostata, statističkog biroa Evropske unije, koje prenosi dnevni list namenjen zdravstvenom osoblju "Sanita".

Za razliku od tendencije u Evropskoj uniji, gde u proseku muškarci žive duže od žena, u Italiji su pripadnice nežnijeg pola dugovečnije – muškarci u proseku žive 81, a žene 85 godina.

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mestu po broju stanovnika koji imaju više od stotinu godina
Generalno, u zemljama EU životni vek se produžava, prosek je 81,2 godine života, a to zavisi od lokalnih uslova života, ali i od zdravlja planete, kvaliteta vazduha, vode i hrane.

Duži vek ne znači i bolji i kvalitetniji život, jer sa povećanjem prosečne starosti stanovništva, rastu potrebe i izdaci za specijalnim servisnim uslugama, pre svega zdravstvenim i onim koje se tiču čuvanja starih osoba.

U Italiji, statističari prognoziraju da će za koju deceniju biti problem, zbog ostarele populacije, kako napuniti kase penzionog fonda.

Već nekoliko godina Italija je na prvom mestu u svetu po malom natalitetu, na svakih stotinu preminulih rodi se tek 67 beba.

Situaciju popravljaju migrantske porodice koje u proseku imaju više od dvoje dece i iako je to strankama desnog centra teško priznati, radnici koji su poreklom iz drugih zemalja, značajno doprinose punjenju kase državnog penzionog fonda, a taj trend će se nastaviti i rasti.

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mestu po broju stanovnika koji imaju više od stotinu godina, od osam do deset stogodišnjaka, na deset hiljada stanovnika.

Jedan od poznatijih je pisac i istoričar, pripadnik slovenačke manjine Boris Pahor, koji je ove godine proslavio, u dobrom zdravlju i pameti, 107. rođendan i doživeo, da ga u poznim godinama predsednici dve susedne zemlje, Italije i Slovenije, odlikuju navišim državnim priznanjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još