NE MOGU BITI ALTERNATIVA MASKAMA: Najbrži superkompjuter utvrdio da su viziri potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli

Plastični viziri su skoro potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli, pokazali su modeli koji su sprovedeni na najbržem superkompjuteru na svetu, što u velikoj meri baca sumnju na njihovu ulogu u sprečavanju širenja koronavirusa.

Simulacije sprovedene na "Fugakuu", najbržem superkompjuteru na svetu, utvrdile su da skoro 100 odsto aerosoli manjih od pet mikrometara pobegle van plastičnih vizira, kakve obično koriste radnici u uslužnim delatnostima.

Osim toga, polovina od ukupne količine većih aerosoli od 50 mikrometara takođe je završila u vazduhu, navodi Istraživački centar Riken u gradu Kobe.

Dok neke zemlje pokušavaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, viziri postaju uobičajena oprema u sektorima gde zaposleni imaju direktan kontakt sa mušterijama.

Makoto Cubokura, šef tima sa Rikena, kaže da je simulacija uzimala u obzir desetine hiljada aerosoli različitih veličina, od onih manjih od 1 mikrometra do nekoliko stotina mikrometara.

Njegov zaključak je da viziri ne mogu da budu alternativa za maske.

- Sudeći prema rezultatima simulacije, efikasnost vizira u zaustavljanju širenja aerosoli i kapljica iz usta zaražene osobe u okolni vazduh je veoma ograničena u poređenju sa maskama - istakao je Cubokura za "Gardijan".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još