DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ: Doktor Steva Panić - Kulturna baština opštine Bač kojom se najviše ponosim su ljudi, jer nikada ne smemo da zaboravimo da je čovek u ravnici najviša planina

U okviru Dana evropske baštine, koji se tradicionalno i kontinuirano realizuju u opštini Bač, uz brojne druge aktivnosti pre i posle, 26. septembra biće održana i online konferencija DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ - Kako istorijsku baštinu opštine Bač staviti u funkciju savremenog turizma.

Uz saradnju sa Opštinom Bač, Turističkom organizacijom opštine Bač, Udruženjem "Bač u srcu Bačke" i glavnu finansijsku podršku Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kompanija Color Media Communications ovu manifestaciju može da svrsta i među svoje tradicionalne.

Kao lekar - stomatolog, Dr Steva Panić, predsednik Opštine Bač, odlično poznaje opštinu i ljude koji u njoj žive. Predsednička funkcija koju od nedavno obavlja je novi izazov u njegovoj karijeri, a najponosniji je na građane opštine Bač koji opstaju uprkos svim problemima na koje nailaze. Osim u medicini, odlično se snalazi i na polju kulture i kulturne baštine, pa nam nije bilo teško da sa njim razgovaramo o temama predstojeće konferencije.

Nadaleko je poznato da su Bač i njegova okolina veoma važni za promociju kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine i Srbije, pa čak i regiona. Daleko u prošlosti, Bač je bio i prekretnica puteva na sve strane sveta, po njemu je regija Bačka dobila ime... Na šta ste Vi najponosniji kada je kulturna baština opštine kojom upravljate u pitanju?

- Veoma mi je drago što imam priliku i što mogu da govorim na ovu temu, pogotovo kada je povod za to obeležavanje velike i važne manifestacije kakva je Dani evrospke baštine, i koja se u Baču kontinuirano obeležava gotovo dve decenije. Ponosan sam na činjenicu da smo jedna od retkih malih opština koja u ovom segmentu može da stane rame uz rame sa velikim gradovima poput Novog Sada i Beograda. To zasigurno nije slučajno, jer kulturno-istorijsko nasleđe Bača prevazilazi granice modernog sveta koji danas poznajemo, i doseže daleko u prošlost u kojoj je čovek bio merna jedinica vremena. U Baču sam lično proveo neke od najlepših godina života, onda kada sam bio na početku profesionalne karijere. Danas, sa mesta predsednika opštine mogu samo da kažem da sam najponosniji na ljude koji ovde žive sa svojim svakodnevnim problemima i brigama. A spomenici kulture svakako i nesumnjivo svedoče o slavnim vremenima i godinama kojih više nema, te upravo zbog obaveze prema njima, nikada ne smemo da zaboravimo da je ipak čovek u ravnici najviša planina.

Širom Srbije postoje spomenici kulture koji su od izuzetne vrednosti, ali se ipak ne nalaze na spisku zaštićenih. Postoje li u opštini Bač takvi primeri, i u kakvom su stanju?

- Svi spomenici kulture sa teritorije opštine Bač, koji su od velikog ili izuzetnog značaja, već se nalaze na listi spomenika koji su pod zaštitom Republike Srbije. Međutim, postoji i nekoliko objekata koji još nisu, a svakako zaslužuju da budu na toj listi. Pre svega mislim na Crpnu stanicu u Plavnoj, koja predstavlja izuzetno redak primer ovakve vrste objekta sa početka 20. veka, zatim dvorac "Fric Hristić" u Bačkom Novom Selu, u kome je bila smeštena stara škola, kao i mnogobrojni arheološki lokaliteti koje su stručnjaci otkrili na teritoriji naše opštine.

Koji su projekti u vezi sa kulturnim nasleđem u Baču i okolini trenutno aktuelni? Koliko Vaša Uprava doprinosi njihovoj implementaciji?

- U Baču se trenutno realizuju dva projekta iz oblasti kulturnog nasleđa i to kroz delovanje Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" i Muzejske jedinice "Vekovi Bača", a finansiraju se iz budžeta Ministarstva kulture i javnog informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Jedan projekat se odnosi na istraživanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na teritoriji opštine Bač, i realizuje se u saradnji sa Muzejom Vojvodine. Naziv tog projekta je "Istraživanje, dokumentovanje i interpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa kulturnog predela Bača sa okruženjem". Drugim projektom je predviđeno delimično uređenje muzejske postavke u Donžon kuli na Tvrđavi, a projekat nosi naziv "Muzejska jedinica-priča o kulturnoj baštini". Oba projekta su usmerena ka uspešnijoj realizaciji Nominacionog dosijea koji je neophodan za upis na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Osim toga trenutno je aktuelna i izrada projektno-tehničke dokumentacije za gore pomenuti dvorac "Fric Hristić", a koja se tiče njegove rekonstrukcije i revitalizacije, nakon čega bi ovo impozantno zdanje trebalo da se prenameni u "Dunavski informativni centar". Tim potezom će se Opština Bač, čijom zapadnom granicom prema Hrvatskoj Dunav protiče dužinom od 43 km, a naročito Bačko Novo Selo, zauvek upisati među stanice ciklo turista kojima su ovakvi punktovi neophodni, dok na dvotočkašima krstare najpoznatijom biciklističkom stazom "EuroVelo 6". Da naglasim, ova staza prolazi i kroz našu opštinu. Uz sve ovo, Lokalna samouprava će i u budućnosti uvek pružati podršku i sa zadovoljstvom implementirati sve projekte od strateške važnosti za kulturu i turizam. Naročito ćemo podržavati projekte koji doprinose izgradnji neophodne infrastrukture, bez koje je svaka priča o razvoju turizma, uključujući i kulturni, samo "mrtvo slovo na papiru".

Bliži nam se kraj godine, a veliki uticaj na sve sfere života i dalje ima pandemija izazvana koronavirusom. Koliko štete je nanela ova situacija u odnosu na kulturni razvoj i prosperitet opštine Bač? Može li se to nadoknaditi u narednom periodu? Imate li spremljene neke Akcione planove ili set mera koje ćete primeniti?

- Globalna pandemija izazvana širenjem virusa COVID-19 će 2020. godinu obeležiti kao jednu od najizazovnijih sa kojima su se najveće evropske i svetske vlade srele u poslednjih nekoliko decenija, najblaže rečeno. Tokom proteklih nekoliko meseci svi smo imali priliku da vidimo kako se sve sfere, počev od zdravstva, preko ekonomije, pa do turizma i kulture za koje se često govori da su među najugroženijima, svaka na sebi svojstven način bori protiv novog virusa. Posledice su ogromne, a složio bih se sa stručnjacima i njihovim predviđanjima da ćemo "repove" virusa, čak i kada se on zvanično stavi pod kontrolu, dugo osećati na raznim poljima. Međutim, ono što mene kao lekara najviše raduje jeste činjenica da se mnogostruko više ljudi u svetu od ovog virusa uspešno oporavilo, nego što je izgubilo najvažnije životne bitke. Osim toga, sumirajući dosadašnje poteze i delovanje države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, čiji postupci nesumnjivo donose značajne rezultate, i dodajući tome pomoć koja je i državnom i privatnom sektoru obezbeđena na razne načine, ubeđen sam da će Srbija i u budućnoti, uprkos pandemiji, nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom.

Koliko opština Bač, u proseku, na godišnjem nivou izdvaja sredstava za kulturu i kulturnu baštinu?

- S obzirom na značaj razvoja kulture i njoj srodnih obalsti, Opština Bač svake godine izdvaja značajna sredstva za te namene. Trudićemo se da tako bude i u budućnosti, kako za redovan rad i funkcionisanje Muzejske jedinice, Narodne biblioteke i Turističke organizacije, tako i za sufinansiranje različitih manifestacija koje u fokusu imaju priču o našem kulturno-istorijskom nasleđu i bogatoj nematerijalnoj baštini. O njoj najbolje brinu i čuvaju je razna udruženja koja delaju u oblasti kulture i tradicije, a mi smo srećni što svake godine kroz različite konkurse možemo da doprinesemo realizaciji njihovih aktivnosti. Svi oni zajedno na afirmativan način promovišu Bač - gradić na obalama nekadašnje Mostonge, kako u našoj zemlji, tako i van njenih granica, i mi ćemo ih uvek podržavati u tome.

Više detalja o programu manifestacije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/danibaca2020/

Autor: Gordana Bjelajac

Pogledajte još