DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ: Robert Čoban - Najveće bogatstvo opštine Bač leži u njenoj multikulturalnosti

U okviru Dana evropske baštine, koji se tradicionalno i kontinuirano realizuju u opštini Bač, uz brojne druge aktivnosti pre i posle, 26. septembra biće održana i online konferencija DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ - Kako istorijsku baštinu opštine Bač staviti u funkciju savremenog turizma.

Uz saradnju sa Opštinom Bač, Turističkom organizacijom opštine Bač, Udruženjem "Bač u srcu Bačke" i glavnu finansijsku podršku Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kompanija Color Media Communications ovu manifestaciju može da svrsta i među svoje tradicionalne.

Čovek koji nikada nije zaboravio da su koreni, porodica i prave tradicionalne vrednosti iznad svega... Onaj koji je uspeo da iz skromne studentske sobe zajedno sa svojim prijateljima stvori medijsku imperiju na Balkanu, i ne uzdigne gordost iznad poštovanja konkurencije... Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group, kosmopolita koji je obišao više od trećine sveta i dalje veruje u potencijale svog rodnog mesta i voli ljude koji žive u njemu.

Rođeni ste Bačlija i veoma volite da posetite svoju rodnu kuću i rođake koji još žive u Baču. Čega se najradije sećate iz Vašeg detinjstva, a da bi to danas moglo da bude odličan okidač za novu turističku ponudu Bača?

- Mnogo je toga u Baču i celoj opštini Bač što bi moglo da bude okidač za turističku ponudu. Svestan sam da je opština siromašna i da nema većih sredstava za promociju, da bi trebalo da se više uključe AP Vojvodina i Republika Srbija. Kao dete igrao sam se u Štrosmajerovoj ulici kod baka Marije i slušao zvona Franjevačkog samostana, ponekad bi išli do Tvrđave, leti obavezno na Provalu gde sam i naučio da plivam. Mislim da je raznovrsnost istorije i nacionalnih zajednica opštine Bač njeno najveće bogatstvo.

Vaša ljubav prema putovanjima ne jenjava ni u doba Korone. Čini mi se da ste proteklih meseci najviše bili ciklo-turista po Vojvodini. Svašta ste videli, a mnoge lokalitete ste i promovisali na društvenim mrežama i u drugim medijima za koje pišete. Na koje mesto po razvijenosti turizma biste svrstali opštinu Bač, u odnosu na njene potencijale sa jedne strane, i u odnosu na druge opštine koje ste obišli, sa druge strane?

- Na žalost, velika istorijska i kulturna baština i ulaganja EU kroz projekat "Vekovi Bača" koji je dobio prestižnu nagradu Europa Nostra - nisu do sada na adekvatan način "unovčeni" kroz turističku ponudu. Trebalo bi da imamo više smeštajnih kapaciteta, osmišljenje programe za produžene vikende koji bi bili veoma atraktivni za Beograđane i Novosađane. Neka svaka deseta porodica iz Beograda i Novog Sada provede jedan vikend u Baču - i opština će biti jedna od najbogatijih u Vojvodini. Slična je situacija, na žalost i u mnogim drugim opštinama Vojvodine - mnogo prirodnih lepota i istorijske baštine - a premalo prihoda do turizma. Imamo primer Vrdnika kako je proširenje hotelske ponude dovelo do procvata čitavog mesta.

Svetski ste putnik i veliki poštovalac umetnosti, kulture i kulturne baštine sveta, ništa manje nego domaće. S obzirom na sva znanja i iskustva koja ste stekli ne samo iz literature i drugih izvora, već i na licu mesta, šta bi po Vama u ovom momentu bio kec u rukavu opštine Bač, kako bi svoje kulturne i istorijske potencijale stavila u funkciju savremenog turizma?

- Trebalo bi napraviti paket koji bi podrazumevao smeštaj dve ili tri noći, obilazak Tvrđave, Franjevačkog samostana, Turskog kupatila, Manastira Bođani, čardi na Dunavu u Bačkom Novom Selu, Crkve Sv. Antuna Pustinjaka u šumi kod Karađoreva, domaću hranu, vino i rakiju... Takva ponuda ne bi ostavila ravnodušnim nijednog turistu koji želi da sadržajno provede vikend.

Nedavno ste pokrenuli priču o "Baštini bez zaštite". Kao i širom Srbije i Vojvodine, i u opštini Bač ima nekoliko lokaliteta koje bi trebalo umiti i obući im novo ruho. Sa kojim ciljem je pokrenuta ova inicijativa i ko je sve dobrodošao ukoliko se prepozna kao saradnik i/ili partner?

- Ideja je da se povežu lokalne zajednice, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, strane ambasade u Beogradu, EU fondovi i ostali međunarodni činioci koji bi mogli da se zainteresuju za lociranje i kasniju revitalizaciju trenutno zapuštene baštine: dvoraca, letnjikovaca, istorijskih kuća, vetrenjača, crkava, grobalja, industrijske baštine, parobroda, lokomotiva i brojnih drugih dragulja koje imamo širom Srbije a nismo ih na adekvatan način zaštitili.

Kada bi Vam dali ključeve grada Bača, šta biste prvo trajno "zaključali", a šta biste zauvek širom otvorili za građane i posetioce?

- Nema u Baču mnogo toga što treba "zaključati", osim eventualno tog provincijalnog straha da se izađe "na veliku pozornicu" koji je karakterističan za sve male sredine, naročito u Vojvodini. Treba više samouverenosti i svesti da bi to što mi imamo, svako drugi u Evropi sa ponosom čuvao, održavao i pokazivao turistima iz celog sveta. Sve gore pobrojane atrakcije bih otvorio kako bi što veći broj ljudi imao prilike da ih obiđe i vidi.

Više detalja o programu manifestacije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/danibaca2020/

Autor: Gordana Bjelajac

Pogledajte još