RECAN FONDACIJA: U kakvoj su vezi beskonačna reciklaža metala i Vinčanska kultura?

Arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, Recan i Exit fondacija u zajedničkoj misiji

Recan fondacija i Arheološko nalazište Vinča Belo Brdo ujedinili su snage u promociji značaja recikliranja metala i pozitivnog uticaja na ekološku stabilnost planete Zemlje. Karakteristika aluminijuma, da je metal koji se beskonačno može reciklirati, bila je glavna tema događaja u beogradskoj Barutani i prilika da se misije Recan-a i Vinče spoje u jedinstvenoj aktivnosti. Podršku je pružila i EXIT fondacija, deo tima proslavljenog festivala, sa posebnim akcentom delovanja na zaštiti životne sredine.

Praistorijski lokalitet u Vinči, na Belom brdu smeštenom na obali Dunava, predstavlja svetski poznato arheološko nalazište sa ostacima iz 5300. do 4600. godine pre nove ere. Vinčanska kultura je ostavila trag u brojnim elementima nasleđa celog čovečanstva, a spona sa fondacijom Recan je činjenica da je Vinčanska kultura prva započela topljenje metala u svetu. Podatak da su se metali toliko puta reciklirali kroz istoriju, znači da i dan danas cirkulišu molekuli prvi put pretopljeni u Vinči.

Fondacija Recan, koju je 2005. godine osnovala Ball Beverage Packaging Europe, kompanija za proizvodnju limenki za piće, strateški promoviše značaj zaštite životne sredine i podizanje svesti o potrebi reciklaže limenki.

- Kroz umetnički performans i praktičnu prezentaciju jednostavnosti reciklaže metala, želimo da promovišemo činjenicu da je limenka za piće potpuno održiv proizvod, napravljen od jednog materijala koji se može reciklirati beskonačno, bez gubitka kvaliteta. Zahvaljujući tome, savršeno doprinosi cirkularnoj ekonomiji - rekla je Jelena Kiš, predstavnik Recan fondacije.

Ispred arheološkog nalazišta Vinča Belo Brdo, obratio se izvršni menadžer dr Miroslav Kočić, koji je napomenuo da je u Vinči posejano i seme industrijske revolucije – prvo topljenje metala u svetu.

- Ovladavanje metalurgijom i pretvaranje stene u metal i upotrebne predmete pokrenulo je procese koji su zauvek izmenili svet. Naša je obaveza da ovaj lokalitet promovišemo, kao i način života Vinčanaca i njihove brojne inovacije, koje mogu da nam posluže kao inspiracija.

- Podrška Exit fondacije ovom projektu je deo naših aktivnosti vezanih za turističko brendiranje i promociju kulturnog nasleđa Srbije kao i za podizanje ekološke svesti kod mladih. Imamo izuzetno nasleđe Vinčanske kulture, koje se može uz pomoć kreativnog sektora popularisati i promovisati na savremen način, i zatim dobiti ekonomsku održivost i zaštitu kroz razvoj kulturnog turizma - izjavio je predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović.

Već 15 godina cilj Recan fondacije je promovisanje značaja zaštite životne sredine kroz podizanje svesti o potrebi reciklaže limenki, kao i edukacija potrošača čiji je cilj da uvrstimo reciklažu limenki kao konačan i uobičajen način ponašanja. Zahvaljujući reciklaži, 75% ikada proizvedenog aluminijuma je i dalje u upotrebi. Limenka je potpuno održivi proizvod, napravljen od jednog materijala, koji se može beskonačno reciklirati bez gubitka kvaliteta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još