Kazne zbog nepristojnog ponašanja

BERLIN, 10. februara 2011. (Beta) - Poslanici Bundestaga ubuduće će morati da plaćaju i novčane kazne ukoliko budu kršili pravila ponašanja tokom zasedanja saveznog parlamenta Nemačke.

Prema navodima medija, Odbor Bundestaga za poslovnik trebalo bi da ove nedelje formuliše odredbe o novčanim kaznama od 500 do 1.000 evra za poslanike koji krše Poslovnik o radu. Prvobitni predlog je bio da najviša novčana kazna za nedisciplinovane poslanike iznosi i do 3.000 evra, ali o tome nije postignuta saglasnost.

Ideja o uvođenju kazni nastala je, prenose mediji, prevashodno zbog akcija opozicione Levice u Budestagu. U februaru 2010. godine predsednik Bundestaga Norbert Lamert je udaljio sa zasedanja 70 poslanika Levice koji su transparentima protestovali zbog nemačkog vojnog prisustva u Avganistanu.

Predsedništvo Bundestaga je kao grubo kršenje reda plenuma protumačilo i to što je više poslanika Levice u septembru 2010. nosilo majice s natpisom protiv izgradnje velike železničke stanice u Štutgartu, pa su i oni bili isključeni sa sednice.

Pogledajte još