Miris Pariza u Beogradu

Pariski kutak "Kokliko" predstavio je pet francuskih marki koje se po prvi put pojavljuju kod nas i dve domaće kreatorke, Slavnu Martinović i Tanju Tatalović, u minimalističkom i savremenom prostoru na dva nivoa.

Kažu da se vizija za osnivanje ovakve radnje rodila u Parizu, gde su dve drugarice poželele da prenesu deo sofisticirane i urbane pariske atmosfere u Beograd. Izabrale su marke i dizajnere ustoličene na pariskim ulicama, koje su za sve Francuze pokazatelj nacionalnog modnog brenda. Prisutni su mogli da vide cipele koje su stigle iz vitrine firme "Jonak", koja već 20 godina prati modne tendencije i razrađuje instituciju baletanki.

Zanimljive su bile tašne s prepoznatljivim srebrnim i zlatnim "Sequoia" kolutovima. Izuzetno kvalitetne i trendi, obraćaju se mladoj i aktivnoj ženi, a izrađene su od kože, laka, satena i najlona. Cene šarene, od 11.000 do 31.800 dinara.

Ručno pravljeni svetlucavi nakit umetnice Martin Araka, koja vešto spaja plastiku i "Svarovski" kristale, inspirian je prirodom i morem. Prodaje se uglavnom u galerijama, a najtraženiji je među Japankama. Za prsten ćete morati da izdvojite 6.100, za minđuše 7.700, a za narukvicu 5.500 dinara.

Konačno su dostupni dizajneri kao što su Joanis Guia i Risto Bimbiloski, sa svojim unikatnim modelima. Ioannis Guia je na modnoj sceni već deset godina. Njegova odeća ozbiljno flertuje s visokom modom, a preciznije se naziva luksuzni pret-a-porter. Odlikuju je ručno rađeni detalji, vez, skupoceni materijali i čipka. Ovi modeli mogu se naći u Rimu, Moskvi, Grčkoj, Francuskoj i u mnogim arapskim zemljama, gde oblači princeze. Njegov kolega Risto Bimbiloski je Makedonac koji živi u Parizu, a već 10 godina ima svoju žensku pret-a-porter kolekciju, koju danas proizvodi u Makedoniji. Naročito ga zanima pletivo, a majstor je u krojenju smoking pantalona i tunika. Bimbiloski prodaje u Parizu i Njujorku, a oblači Cameron Dijaz i Bjork.

Domaća kreatorka Tanja Tatalović ovom prilikom je predstavila kolekciju za jesen/zimu 2007/08, a unikatno rađeni modeli prate njenu trenutnu inspiraciju. Lelujavi crni til prelivao se u žuti damast, koji istovremeno deluje i seksi i provokativno, ali i kežual, za one koji ne prezaju od mešanja stilova. Reviju modela iznela je, nećete verovati, samo jedna manekenka Maja, koja je pustila mašti na volju, pa je malo sedela u izlogu igrajući se belim ružama, ležala na podu, izlazila napolje...

Ono što će kupci, pravi ljubitelji mode i oni koji zaista osećaju šta su novi trendovi i stil moći u svakom trenutku da pronađu u ovom prostoru jesu retke modne dragocenosti, koje se i u svetu teško pronalaze i za koje treba imati izoštren sluh. Oživite i vi duh pariske mode na beogradskim ulicama.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još