Srbiji pomoć milijarda evra

Sredstva će u narednih pet godina biti upotrebljena za reformu državne uprave, pravosuđa i policije, lokalni razvoj, podršku medijima i civilnom društvu... 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i direktor Evropske komisije za zapadni Balkan generalnog direktorata za proširenje Evropske unije Pjer Mirel potpisali su danas Sporazum za korišćenje sredstava iz pretpristupnog fonda EU, prema kome će Srbiji biti dodeljena milijarda evra iz evropskog budžeta za period od 2007. do 2011. godine. Sredstva će u narednih pet godina biti upotrebljena za izgradnju institucija, odnosno za reformu državne uprave, pravosuđa i policije, lokalni razvoj, podršku medijima i civilnom društvu, za društveno-ekonomski razvoj, odnosno reformu obrazovanja, zapošljavanja, privredni razvoj i infrastrukturu. U domenu bržih procesa evropskih integracija sredstva će biti upotrebljena za usklađivanje s pravnim tokovinama u oblasti životne sredine, poljoprivrede, energetike, a u domenu saradnje sa zemljama u regionu za programe prekogranične saradnje sa susednim državama. 

Ceo iznos biće raspoređen na pet godina, tako da je za ovu godinu planiran iznos od 186,7 miliona evra, za 2008. predviđeno je 190,9, za 2009. 194,8, za 2010. 198,7 i za 2011. godinu 202,9 miliona evra. Po glavi stanovnika Srbija će prosečno dobiti 103 evra. Đelić je istakao da je to najveći ugovor o pomoći koju je Srbija ikad dobila i da je, posle parafiranja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, to pokazatelj da je realnost Srbije EU. On je naglasio da pomoć nije uslovljena nikakvim političkim pretpostavkama i da nema nikakve veze s procesom pregovora o budućem statusu Kosova, već da je EU Srbiji dodelila pomoć zato što joj je to u interesu. Prema njegovim rečima, Srbija, ukoliko do kraja sledeće godine postane kandidat za članstvo u EU, može očekivati i povećanje pomoći od strane EU, i to do 50 odsto. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još