ŠEST KLJUČNIH UZROKA: Šta izaziva oticanje šaka i prstiju?

Otečeni prsti mogu biti posledica artritisa, ali uzrok te pojave može biti i samo preterana konzumacija soli...

Previše soli ili šećera

Oticanje prstiju može biti posledica preteranog unosa soli, šećera i masti. U tim slučajevima, važno je koristiti diuretike i prirodne namirnice koji će nam pomoći da izbacimo višak tečnosti iz organizma, poput zelenog čaja, krastavaca, soka od brusnice...

Osteoartritis i reumatoidni artritis

Osteoartritis je bolest zglobova koja čini gotovo polovinu svih vrsta artritisa, a karakteriše ga uništavanje zglobne hrskavice. Osim bola i ukočenosti zglobova, ova stanja mogu uzrokovati i oticanje prstiju. Reumatoidni artritis može izazvati oticanje baš kao i upalu zglobova...

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je najpoznatiji i najčešće opisivani kanalikularni sindrom i najčešća bolest u području šake. Kod njega dolazi do pritiska na medijani živac u karpalnom tunelu na korenu šake ispod samog dlana. Osim jakog bola, simptom može biti i oticanje prstiju.

Preeklampsija

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakteriše visok krvni pritisak i belančevine u mokraći. Natečeni prsti i lice mogu biti upozorenje da se radi o ovom stanju koje zahteva lekarsku pomoć u što kraćem roku.

Vežbanje

Moguće je primetiti oticanje prstiju tokom vežbanja zbog povećane potrošnje energije - telo proizvodi toplinu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

Problemi sa bubrezima

Ako bubrezi ne izlučuju višak tečnosti iz organizma, ona se zadržava u telu što može dovesti do oticanja prstiju. Ta promena se može primetiti na bilo kom delu telu, a stopala i ruke su najpodložniji oticanju.

Izvor: Yumama.com/Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još