Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Govornici su bili: Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; NJ.E. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji; NJ.E. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji; Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Majk de la Rosa, direktor Misije USAID u Srbiji.

Poverenik je izjavio da se ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u neuobičajenim okolnostima usled pandemije SARS-CoV-2, ali da pravo nPa pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku čak ni u vanrednom stanju. Takođe, naglasio je da se već duže vreme odvija proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja te da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade RS, da će rezultirati učvršćivanjem i unapređivanjem načela transparentnosti u radu organa vlasti, kao i podizanjem stepena odgovornosti za nesprovođenje Zakona ili za povredu prava i obaveza uređenih zakonom.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Milan Marinović.

Priznanja su dodeljena:

- za najbolji Informator o radu - Višem sudu u Kraljevu,
- za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji najviših organa - Vrhovnom kasacionom sudu,
- za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičkih organa - Ministarstvu kulture i informisanja,
- za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa - Osnovnom sudu u Zaječaru,
- za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti - Opštini Svrljig,
- za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti - Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta).

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je Publikaciju IX – "Stavovi i mišljenja Poverenika", koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.