Mubarak napustio Kairo

KAIRO, 11. februara 2011. (Beta-AFP) - Egipatski predsednik Hosni Mubarak napustio je Kairo s porodicom, izjavio je jedan neimenovani izvor blizak egipatskoj vladi agenciji AFP, a preneli su još neki mediji.

"Mubarak je napustio Kairo sa celom svojoj porodicom", rekao je taj izvor, odbijajući da precizira da li je šef države napustio Egipat ili je otišao u Šarm El Šeik, gde ima letnju rezidenciju.

Vest da je Mubarak napustio Kairo prenela je i televizija Al Arabija, kao i britanski BBC, navodeći da je izvor za tu vest zapadni zvaničnik. Egipatski predsednik u četvrtak je u obraćanju naciji saopštio da je većinu ovlašćenja preneo na potpredsednika Omara Sulejmana.

Egipatska vojska podržala je odluku predsednika Hosnija Mubaraka da ne podnese ostavku, a preko milion građana okupilo se na Trgu Tahrir, pred predsedničkom palatom i drugim simbolima režima tražeći da predsednik odmah ode.

Kako se navodi, destinacija kojoj se uputio Mubarak s porodicom je nepoznata.

Vojska je saopštila da podržava Mubarakov plan za prenošenje ovlašćenja na potpredsednika Omara Sulejmana, miran prenos vlasti i održavanje slobodnih i fer predsedničkih izbora u septembru.

U saopštenju vojske takođe se navodi da će vanredno stanje, uvedeno kada je Mubarak došao na vlast 1981. godine, biti ukinuto "kada bezbednosna situacija dozvoli".

Izraelski poslanik Binjamin Ben Eliezer danas je rekao mu je Mubarak u telefonskom razgovoru u četvrtak uveče, neposredno pre televizijskog obraćanja, kazao da traži "častan izlaz" iz nastale situacije.

"On zna da je gotovo, da je to kraj njegovog puta. Rekao mi je samo da traži izlaz", rekao je Eliezer izraelskom vojnom radiju.

Pogledajte još