NE ŽELE DA IH POVEZUJU SA "PONOSNIM DEČACIMA": "Fred Peri" povukao crno-žute polo majice

Modni brend "Fred Peri" povukao je jedan od svojih poznatih modela polo majica sa tržišta, nakon što su taj komad odeće počeli da nose pripadnici jedne desničarske organizacije.

Kompanija je zaustavila prodaju crno-žutog modela majice u SAD i Kanadi, nakon što su takvu majicu počeli da nose pripadnici neofašističke organizacije "Ponosni dečaci", piše Gardijan.

U saopštenju kompanije se navodi da je "frustrirajuće da polo majica i njen svetski poznati logo u vidu lovorovog venca, budu u bilo kakvoj vezi sa takvom organizacijom".

U kompaniji kažu da "iako su kroz svoj rad uvek nastojali da predstave inkluzivnost i raznolikost, shvatili su da crno-žuti model njihove majice u Severnoj Americi sada asocira na nešto sasvim drugo", a rezultat je veza sa "Ponosnim dečacima".

Dodaju da je to "nedopustivo i da se mora prekinuti".

- Ako vidite članove te grupe kako nose naše proizvode, znajte da to nema nikakve veze sa našom kompanijom i brendom. Kontaktirali smo advokate i radimo na tome da sprečimo nezakonitu upotrebu našeg brenda - zaključuje se u saopštenju.

Kompaniju "Fred Peri" je 1952. godine osnovao istoimeni šampion Vimbldona u tenisu.

"Ponosne dečake" osnovao je suosnivač Vice Media, Gavin Makines, 2016. godine uoči izbora Donalda Trampa za predsednika.

Godine 2018. FBI je tu organizaciju klasifikovao kao "ekstremističku grupu". Jedna od njihovih poslednjih aktivnosti je bio tokom vikenda, kada su "Ponosni dečaci" organizovali protrampovski skup u Portlandu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još