Barbelo, o psima i deci

Drama Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, s podnaslovom O psima i deci. Predstava u kojoj jedan od junaka skitnica poručuje da je otišao onog trenutka kad je ne biti uspešan postalo sramota. Drama, kako kaže reditelj Mijač, govori o potrazi za tačkom oslonca u materinskoj ljubavi.

Najvažniji aspekt predstave povezan je s temom ljubavi. Predstava o majčinskoj ljubavi prema detetu i deteta prema majci. Dete je hendikepirano, pa je, kako podvlači reditelj, utoliko više dete, traži više pažnje i nežnosti. To je dete koje je majka napustila, osuđeno na oca koji ga ne razume.

Glumica Mirjana Karanović u predstavi igra lik žene koja brine o napuštenim psima. Ona kaže da predstava Barbelo govori o ljudima koji u sebi nose predrasude i ne daju sebi pravo na nadu. Ograničenja ih sputavaju da žive život do kraja.

U predstavi Barbelo igraju i Ana Sofrenović, Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko...

Biljana Srbljanović radi kao docent na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Četiri puta je nagrađivana "Sterijinom nagradom" za najbolji dramski tekst. Napisala je drame Beogradska trilogija, Porodične priče, Pad, Supermarket...

Scenografiju za predstavu je uradio Juraj Fabri, kostimograf je Angelina Atlagić, a kompozitor Anja Đorđević.

Pogledajte još