Šoškić: Država ne sme da popusti

BEOGRAD, 12. februara 2011. (Beta) - Vrlo je važno da se u narednom periodu odoli nerealnim zahtevima i pritiscima za podizanje plata u javnom sektoru pošto bi to popuštanje uticalo na rušenje koncepta privrednog oporavka Srbije, izjavio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić.

"Time bi se probile granice deficita u odnosu na privrednu aktivnost, došlo bi do još ubrzanijeg zaduživanja zemlje, i kreirali bi se inflacioni pritisci i na strani troškova i na strani tražnje. Ishod bi bio dodatno zaduživanje zemlje, inflacija, još veći trgovinski deficiti i pritisci na slabljenje dinara uz smanjivanje ekonomske aktivnosti", rekao je Šoškić za Večernje novosti od subote.

Šoškić je ocenio da takav scenario ne treba nikome i da je važno da kroz socijalni dijalog toga budu svesni svi.

"Otuda, verujem da nam treba društveni konsenzus oko jednostavnih pitanja: da trošimo samo ono što stvaramo, a da ono što imamo moramo da trošimo vodeći računa o svakom dinaru", kazao je on.

Na pitanje kako sprečiti da drugu godinu zaredom inflacija probije zacrtane projekcije, guverner NBS je rekao da na cenovne šokove, kao što su nagli rast cena hrane, energije ili sirovina, monetarna politika nema odgovor.

"Ono što monetarna politika može jeste da smanji prelivanje tog cenovnog udara na sistem u celini i na kreiranje rasta inflacionih očekivanja. Mere centralne banke usmerene su u tom pravcu. Ipak, ako hrana utiče sa 37,8 odsto, a kontrolisane cene sa preko 20 odsto na indeks potrošačkih cena u Srbiji kojim merimo inflaciju, onda je svima jasno da monetarna politika nije svemoguća", kazao je on.

Na najave iz vlade o poskupljenju struje, što će sigurno doprineti podizanju inflacije, Šoškić je kazao da je vrlo važno da se podizanje cena koje su pod kontrolom države vrši vrlo obazrivo.

ana/dar

Pogledajte još