ZAŠTITITE SE TOKOM HLADNIH DANA: Napravite domaći balzam za usne

Hladnije vreme koje dolazi isušuju usne, pa one postaju grube, ispucale, često bolne. Osetljive su zato što koža usana nema lojne žlezde koje bi lučile potreban zaštitni sloj. Ako im ne obezbedite dodatnu negu stvoriće se površinski sloj izumrlih ćelija, koji se ljušti, pa usne postaju sve grublje.

Prvi korak u nezi već ogrubelih i ispucalih usana jeste piling. Danas su na tržištu dostupni mnogi balzami i pilinzi, ali možete napraviti i svoj domaći.

Domaći balzami

Pomešate jednu kašičicu šećera i pola kašičice meda. Pastu nanesite na usne, ostavite da deluje nekoliko minuta, pa nežno istrljajte ili grubljim peškirom ili mekanom četkicom za zube. Na kraju isperite mlakom vodom. Ovaj blagi piling radite jednom nedeljno u preventivne svrhe.

Drugi korak je da nahranite usne, a najbolja prirodna maska je med. Na kašičicu stavite taman onoliko meda da prekrijete usne, pa držite oko pet minuta. Ovu masku ne morate ni da ispirate, možete je pojesti. Za ishranu suve kože usana možete da iskoristite i malo kokosovog ulja, koje takođe treba da odstoji na usnama bar pet minuta.

Pored ove maske uvek su dobrodošli već gotovi balzami ili labela, koje koristite svakodnevno. Neka vam uvek jedan bude na dohvat ruke. Uveče pre nego što legnete namažite usne balzamom kako bi bile hidrirane i tokom noći. Birajte one s hranljivim sastojcima kao što su ši puter, aloja, glicerin, vitamin E, a izbegavajte one s mentolom, alkoholom, retinolom, veštačkim bojama i mirisima.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.