POSEBAN REŽIM ISHRANE: Šta je "obrnuta dijeta" i kada vam je potrebna?

Kada pomenete "obrnutu dijetu" to na mnoge deluje zbunjujuće. Reč je o režimu ishrane koji se primenjuje nakon restriktivne dijete.

Pošlo vam je za rukom da smanjite dneni unos kalorija na 1200, sada se postavlja pitanje šta dalje?

Pristalice obrnute dijete predlažu postupno povećanje unosa kalorija za otprilike 50 do 100 kalorija nedeljno na četiri do 10 nedelja, umesto da se jednostavno vratite starom režimu ishrane i rizikujete "jo-jo" efekat.

Pobornici obrnute dijete tvrde da ona ubrzava metabolizam, normalizije hormone gladi i umanjuje rizik od prejedanja ili brzog vraćanja telesne težine.

Reč nauke

Ne postoje istraživanja o delotvornosti obrnute dijete. Neke od studija koje se koriste u prilog ovoj praksi zasnivaju se na negativnim uticajima ishrane na brzinu metabolizma i ravnotežu hormona.

To se uveliko razlikuje od kontrolisane studije koja primenjuje obrnutu dijetu na jednu grupu u poređenju sa kontrolnom grupom, kako bi se ispitali ishodi poput promena u metabolizmu, nivou hormona ili drugim faktorima.

Da li vam je obrnuta dijeta potrebna?

Glavni razlog zašto obrnuta dijeta nije potrebna jeste taj što je za početak potrebno da izbegavate stroge ili niskokalorične dijete.

- Iako niskokalorična ishrana može da rezultira gubitkom kilograma, ona takođe može da pokrene telesne i emocionalne nuspojave, uključujući nedostatak hranjivih sastojaka, razdražljivost ili depresiju, umor i opsesivne misli o hrani i težini - rekla je nutricionista Sintija Sas za Health.

- Osim toga, brojanje kalorija za mnoge ljude je zamorno i stresno. Jedno istraživanje je pokazalo da je nakon dijete, koja uključuje unos 1200 kalorija dnevno i praćenja unosa kalorija, povećan nivo kortizola, hormona stresa za kojeg se zna da povećava nakupljanje masnoće u predelu stomaka - kaže nutricionista i dodaje:

- U istoj studiji oni od kojih se nije tražilo da ograniče kalorije, ali je trebalo da ih prate, imali su povećan nivo stresa.

Kako skinuti kilograme bez stroge dijete?

- Okrenite se kvalitetnoj hrani, uravnoteženim obrocima i obratite pažnju na signale koje vam telo šalje kad je gladno, odnosno sito, i rešite problem emocionalnog prejedanja, ako se sa tim borite - predlaže nutricionista Sas.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još