Oružjem protivu otmičara

Vratiše se "Otmičari". U poslednjoj deceniji 20. veka bili su u samom vrhu scene koja je srpskom rokenrolu udahnula novi talas svežine, ali nije našla način da i posle 2000. nastavi tom stazom. Obnavljali su rad minulih godina "Direktori", "Ateisti", "Bjesovi", "Dža ili bu" – mahom bez većeg uspeha. Nadamo se da će OPO biti izuzetak.

Zrenjaninci imaju i jednu otežavajuću okolnost – i voljena i kritikovana ali, u svakom slučaju, upečatljiva prva pevačica benda Dragana Mrkajić, iako je davno napustila grupu, i dalje je mnogima asocijacija broj jedan kada se pomene OPO. To nije uspela da promeni njena naslednica, Ivana Cvejin. Čini se da bi s Ivanom broj dva (Radmanovac) situacija mogla da bude drugačija. Tako nešto može da se nasluti posle sinoćnje svirke u Muzeju primenjene umetnosti, povodom izlaska povratničkog albuma "Znaš ko te pozdravio" .

Nije ovo bio pravi koncert, to tek očekujemo kada se album, koji zvanično izlazi danas, malo zavrti. Cilj svirke je bio da se opipa puls publike, da se oseti reakcija na nove pesme, a valjalo je podsetiti se i starih. Dosta je vremena prošlo otkad su "Izabela“, "Moja soba“, "Ptica“, "Saša Ajdanov“, "Tik-tak“, naravno, i obrada "Mladiću moj" bili hitovi. Prvi utisak je – "Otmičari" s godinama nisu izgubili na energiji, naprotiv. Sada zvuče čvršće, "pankerskije" nego ikad ! Odmah su dali do znanja da se vraćaju kako bi sve "protresli". Počevši od uvodnog "Voajera“, vezali su nekoliko numera bez sekunde predaha!

Razumljivo je zadovoljstvo vođe Nikole Pavkovića što je "front-woman" sada Ivana Radmanovac. Devetnaestogodišnja Novosađanka savršeno se uklapa u OPO fazon, a opet, donosi nešto svoje i nikako nije Draganina kopija. O energiji i imidžu bubnjara Srđana ne vredi trošiti reči – to se mora čuti i videti.

Naravno, sve to bi bilo u drugom planu da je bend na novom albumu zakazao u kreativnom smislu. Srećom – nije. U koncertnoj set listi među stare stvari sasvim lepo se uklapaju "Izvini", "Super sexy", "Udari me", zarazan prvi singl "Baš me briga"... Novu obradu "Miki, Miki“ "Otmičari će", sudeći po sinoćnjoj svirci, na koncertima "vezivati" sa "Mladiću moj“. Dobar potez, cover Slađane Milošević kvalitetom ne zaostaje za čuvenom obradom Zane.

"Oružjem protivu otmičara" su pred ovaj nastup, kao što je poznato, imali veliki peh – izgoreli su im gotovo svi instrumenti. Ipak, to ih nije pokolebalo - nastupili su s pozajmljenom opremom. Nadamo se da će istu količinu volje i upornosti pokazivati i dalje i da će dokazati da je moguće da se neki od bendova koji su isplivali devedesetih vrate na scenu na jednako ubedljiv način. Osnova je tu – dobar novi album, upečatljiv scenski nastup... Slede, verujemo, spotovi, "opsada medija" i onda – pravi promotivni beogradski koncert, kojem će svakako prisustvovati mnogo više od stotinak ljudi, koliko ih je bilo sinoć.

Ostaje nada da večiti problem srpskog rokenrola - novac - neće sprečiti ovakav razvoj događaja.

Milan Ćunković

Pogledajte još