NOVE TEHNOLOGIJE MENJAJU NAČIN PLAĆANJA: Evropska centralna banka uvodi digitalni evro

U Evropskoj centralnoj banci ozbiljno razmišljaju o uvođenju digitalnog evra. U "Izveštaju o digitalnom evru", čiji Uvod su potpisali predsednica ECB Kristina Lagard i član izvršnog odbora Fabio Paneta, jasno je naznačeno ubrzavanje rada na izdavanju evropskog digitalnog novca.

U situaciji dok je u EU gotovina i dalje dominantni način plaćanja u ECB su svesni da nove tehnologije kao i očekivanja potrošača u značajnoj meri menjaju način plaćanja. "Kako bi osigurali da građani imaju nesmetani pristup novcu centralne banke na način koji je potreban u digitalno doba, Upravni odbor ECB odlučio je da požuri sa radom na mogućem izdavanju digitalnog evra – elektronskog oblika novca centralne banke koji bi trebao da bude dostupan građanima i kompanijama. Digitalni evro uveo bi se uz gotovinu i ne bi je zamenio", poruka je u Predgovoru "Izveštaja o digitalnom evru".

Prema tumačenjima Izveštaja, digitalni evro stvorio bi sinergiju sa privatnim rešenjima u digitalnom plaćanju te bi stvorio više inovativni, kompetitivni i otporniji Evropski sistem plaćanja, koji će služiti kao snaga ujedinjavanja digitalnih ekonomija, kao i širih evropskih integracija.

ECB još uvek nema "dizajn" digitalnog rešenja niti čvrstu viziju uvođenja digitalnog evra nego je u ovoj fazi postavila zadatak kreiranja rešenja za kreativnu valutu koja mora osigurati "pristupačnost, robusnost, efikasnost i privatnost" i to u sastavu adekvatnog zakonodavnog okvira.

ECB vidi više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog evra moglo pokazati nužnim. Jedan od scenarija je drastični pad korišćenja gotovine, ali se između redova može pročitati kako u ECB računaju i druge scenarije u kojima bi drugi oblici elektronskog plaćanja postali nedostupni. Jedan od tih scenarija svakako je u mogućnosti da strana sredstva plaćanja počnu potiskivati postojeće načine plaćanja u EU.

Sigurni i jasni razlog uvođenja digitalnog evra jeste smanjivanje ukupnih troškova i ekološkog uticaja sistema plaćanja i monetarnih operacija.

Iako u ovoj fazi nemaju razrađeno viđenje kako bi koristili digitalni evro za jačanje postojećih alata monetarne politike, nije isključeno da će se ubuduće krenuti u tom smeru. Skeptici u tome vide problem. Naime, sve dok posedujete gotovinu možete izbeći negativne kamate. Međutim, ako neki novac ima samo digitalni oblik, onda ga ne možete skladištiti niti u bilo kom drugom obliku nego elektronskom te ćete se morati suprotstaviti sa realnošću negativnih kamata.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još