FINANSIJSKA KONSTRUKCIJA ZATVORENA: Početak izgradnje metroa u Beogradu u decembru naredne godine

- Izgradnja beogradskog metroa počeće u decembru 2021. godine, finansijska konstrukcija je zatvorena, a projekat je vredan četiri milijarde evra - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Goran Vesić kaže da je prošle sedmice, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, imao sastanak sa ambasadorima Francuske i Kine, kao i sa predstavnicima kompanija "Alstom" i "POWERCHINA".

- Napravljen je dogovor koji će verifikovati kineska i francuska vlada, kao i Vlada Srbije. "Alstom" će raditi elektromehaniku, vozove, vagone, šine, kompletno električno napajanje, odnosno opremu samog metroa, dok će građevinske radove obaviti kineska kompnija - objasnio je Vesić.

Naveo je da će odnos biti 30 prema 70 - oko 70 odsto posla radiće Kinezi, a ostalo Francuzi.

Prema Vesićevim rečima, u decembru sledeće godine počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, što predstavlja početak izgradnje metroa.

- Francuska kompanija "Ežis" trenutno radi na projektovanju prve dve linije metroa, što znači da ćemo imati studiju izvodljivosti sa projektom za građevinsku dozvolu, a rade se i idejna rešenja za treću liniju metroa - rekao je Vesić, gostujući na televiziji "Hepi".

Kako je naveo zamenik gradonačelnika, prva linija metroa počinje od Makiša, ići će preko Železnika, Banovog brda, spuštaće se kod Šećerane, zatim uz Radničku ulicu, potom Savsku i dolaziće na Savski trg gde će se ukrštati sa drugom linijom, zatim će ići ka Trgu republike, Luci Beograd, Adi Huji, Karaburmi i Mirijevu.

Druga linija počinje od Železničke stanice Zemun i takođe se završava u Mirijevu.

Vesić je najavio da će se raditi i nove linije BG voza, te da je predviđeno širenje linije prema Surčinu i Obrenovcu.

- Tako ćemo imati BG voz koji će biti kompatibilan sa metroom, a radimo i na širenju tramvajske mreže. To će biti plan razvoja Beograda. Konačno će Beograd u narednih pet godina dobiti svoje šinske sisteme i postaće prava metropola - rekao je Vesić.

Kaže da je sa glavnim urbanistom Markom Stojčićem postignut dogovor da se za svaku stanicu metroa, a biće ih 43 na prve dve linije, raspiše arhitektonski konkurs i da "domaće arhitekte budu zadužene da ih osmisle".

Izvor: beograd.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još