Srdan Golubović počinje snimanje "Krugova"

Reditelj Srdan Golubović počeo je u Trebinju snimanje filma "Krugovi” o herojskom činu Srbina Srđana Aleksića, pripadnika Vojske Republike Srpske, kog su tokom rata 1993. godine ubili pijani srpski rezervisti jer je branio civila, Muslimana Alena Glavovića.

Kako za "24 sata" kaže reditelj višestruko nagrađivanog filma "Klopka" - Srdan Golubović, "film se bavi posledicama jednog herojskog čina i prati živote ljudi koji su učestvovali u događaju koji im je promenio živote".

- Radnja se dešava 12 godina kasnije i bavi se pitanjem ima li herojstvo smisla. Ostavlja li herojski čin jednog čoveka ikakve posledice na druge ljude? - objašnjava još Golubović.

Direktor filma Milan Stojanović za "24 sata" kaže da je "ovo priča o humanosti, praštanju i duši jednog naroda koji je dugo godina predstavljan u lošem svetlu".

A potresna priča ovog hrabrog momka ide ovako... Srđan Aleksić (na slici ispod), pripadnik Vojske Republike Srpske, bio je glumac amater i plivačka nada bivše Jugoslavije. Grupa srpskih rezervista 21. januara 1993. godine legitimisala je ljude na trebinjskoj pijaci. Kada su naišli na Muslimana Alena Glavovića, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, koji je pobegao, a četvorica vojnika kundacima su pretukla Srđana i ostavila ga da bez svesti u lokvi krvi leži na pločniku. Šest dana kasnije on je preminuo u trebinjskoj bolnici. Rade Aleksić, otac stradalog vojnika, u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Srđanov grob u Trebinju.

(old_image)

Ime nastradalog srpskog vojnika Srđana Aleksića nose mnoge ulice i trgovi širom Srbije i Bosne i Hercegovine, a ovaj film je prilika da za njegov podvig sazna i svet koji je već zainteresovan za ovo ostvarenje budući da je finansirano iz filmskih fondova Nemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Takođe, film je podržao i "Euroimage" - Evropski fond za razvoj filma, kao i Atelje pri Kanskom festivalu, navodi još "24 sata".

Uloga Srđana Aleksića pripala je sve popularnijem Vuku Kostiću, dok je uloga muslimanskog civila pripala hrvatskom glumcu Leonu Lučevu. Osim njih, u "Krugovima" igraju i Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović...

Osim u Trebinju, film će biti sniman i u nemačkom gradu Haleu, kao i u Beogradu. Premijera je planirana krajem ove ili početkom sledeće godine.

Pogledajte još