Iscurelo par litara kiseline iz voza

BEOGRAD, 15. februara 2011. (Beta) - Procenjuje se da je iz oštećene cisterne na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu iscurelo "par litara" hlorovodonične kiseline, ali nema opasnosti za zdravlje ljudi, izjavila je u utorak Dragana Bosiljčić iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

"Mobilna ekotoksikološka ekipa Zavoda za javno zdravlje Beograd merila je koncentracije pomenutih para u vazduhu i vrednosti su se nalazile ispod granice dozvoljenih", rekla je ona agenciji Beta.

Bosiljčić je rekla da je korozija uzrok curenja cisterne od 50 tona, koje se desilo tokom noći.

"Republička inspekcija je utvrdila da usled oštećenja nastalog korozijom, na jednoj od četiri cisterne curi hlorovodonična kiselina. U oštećenoj cisterni se nalazilo oko 50 tona hlorovodonične kiseline", rekla je Bosiljčić.

U saopštenju Ministarstva životne sredine se kaže da "zbog prirode i položaja oštećenja, ono nije moglo da se sanira na licu mesta, pa je kiselina pretočena u dve autocisterne". Tokom noći na lice mesta izašle su službe Vatrogasne brigade Beograd, koje su vodenom maglom obarale paru hlorovodonične kiseline. Vlasnik cisterni je jedno preduzeće iz Rumunije.

Pogledajte još