NOVI ZAKON: Očevi u Francuskoj će morati da uzmu odsustvo kada dobiju prinovu

Francuski predsednik Emanuel Makron otkrio je svoj plan da se donese zakon koji će očevima omogućiti da kod kuće budu mesec dana kada stigne novorođenče.

Makron je naglasio da su intimni trenuci roditelja i njihovih novorođenih beba veoma važni.

- Kada beba stigne na svet, nema razloga da se o njoj brine samo majka. Važno je omogućiti veću jednakost u podeli odgovornosti - navodi francuski predsednik.

Ova najava je stavila tačku na debatu o prvih 1.000 dana detetovog života koja je vođena u Francuskoj. U septembru je neuropsihijatar Boris Sirnik u izveštaju koji je naručila Makronova vlada, predložio da očevima treba omogućiti do devet nedelja plaćenog odsustva za negu deteta.

Doktor Sirnik je pozdravio mere koje je najavio predsednik, mada su one mnogo manje ambiciozne od predloga iznetih u izveštaju.

- To je početak. Stvari se kreću postepeno – ne mogu se izvesti odjednom. Prisustvo oca je mnogo važnije nego što smo mislili, i mnogo ranije nego što smo verovali - naglasio je dr Sirnik u intervjuu za "Radio France Internationale".

Trenutno, u Francuskoj otac može da koristi 14 slobodnih dana po rođenju deteta, a Makron želi da se taj broj udvostruči - na 28. Pored toga, očevi će primati dnevnice iz budžeta državnog zdravstvenog osiguranja. Minimalno i obavezno plaćeno odsustvo trajalo bi sedam dana.

- Vreme je bitan faktor za uspostavljanje veze između deteta i roditelja. Ovih 14 dana je previše kratko - smatra Makron.

Prema najavi predsednika, firme koje ne dozvole svojim zaposlenima da uzmu sedam dana plaćenog očinskog odsustva biće kažnjene sa 7.500 evra.

Kako navodi "The New York Times", u Francuskoj očevi mogu da koriste očinsko odsustvo od 2002. godine, ali se procenjuje da ga koristi oko 70 odsto očeva.

Kada produženje – koje se takođe odnosi i na istopolne parove – stupi na snagu sledećeg jula, Francuska će se pridružiti Litvaniji i Španiji, nudeći očevima četiri nedelje plaćenog odsustva.

Ali Francuska će i dalje zaostajati za nekoliko zemalja, uključujući Portugaliju, koja nudi do pet nedelja, i Finsku, koja očevima trenutno omogućava odmor do devet nedelja. U februaru je finska vlada koju su vodile žene najavila da će se očinstvo produžiti na sedam meseci sledeće godine.

U Nemačkoj svi roditelji mogu uzeti do 14 meseci plaćenog odsustva, koje mogu podeliti međusobno. Švedska ima sličan sistem, parovima je dozvoljeno da dele do 480 dana roditeljskog odsustva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još