UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Četiri prednosti konzumiranja maslina

Ovi mali ovalni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože. U našem članku govorimo o glavnim korisnim svojstvima maslina i zašto ih definitivno treba dodati u ishranu.

Usporite starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.

Zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju "dobrog" holesterola i blokiraju "loš". Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.

Snažne kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.

Gubitak težine

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline - "zdrave" masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar delimičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umesto da ih skladišti u telesnoj masti.

Izvor: Harpersbazaar.rs/Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još