MMF danas nastavlja reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom

BEOGRAD, 16. februara 2011. (Beta) - Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastaviće danas razgovore sa srpskim zvaničnicima o poslednjoj reviziji kreditnog aranžmana, u okviru kojih će se razmatrati i mogućnosti dalje saradnje sa Srbijom.

Kako je najavljeno, predstavnici MMF-a razgovaraće i s predstavnicima sindikata prosvete o novom predlogu protokola o zaradama.

U razgovorima Misije MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, i predstavnika Srbije, koji su počeli u ponedeljak, 14. februara, ocenjeno je da su do sada sve revizije bile uspešne i sagledani su svi pokazatelji vezani za poslednju, sedmu reviziju aranžmana.

Srpski ekonomisti i predstavnici ministarstva finansija prethodno su ocenili da bi za ekonomsku stabilnost Srbije i očuvanje poverenja investitora bilo dobro da se sklopi novi aranžman sa Fondom, pošto tekući aranžman ističe u aprilu ove godine.

Misija MMF-a je u posetu Beogradu doputovala 9. februara, u okviru sedme revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom, a planirano je da se razgovori završe 23. februara.

Kreditini aranžman Srbije MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine. Srbija je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,51 milijardu evra za jačanje deviznih rezervi.

Pogledajte još