Ovako je bilo na tematskoj turi “Tajne Petrovaradinske tvrđave”

Tematska vođena tura “Tajne Petrovaradinske tvrđave” u okviru projekta "Novi Sad za početnike", održana je ju;e, 10. oktobra, s početkom u 12 časova.

U turistički obilazak krenuli smo od Vojne bolnice “Gradić”, i ovom prilikom upoznali smo se sa istorijom ”Gradića” i interesantnim životom njegovih stanovnika i Petrovaradinske tvrđave. Otkrili smo kako je nastajalo ovo veličanstveno utvrđenje koje su gradila ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine skoro ceo jedan vek. Čuli smo  zanimljive priče o tome ko je sve boravio na ovom mestu, ali i ko je pokušavao da osvoji današnji simbol Novog Sada i Petrovaradina, a kako su se vojnici i njeni stanovnici branili. Okrili smo tajne koje krije Petrovaradinska tvrđava - tajne u koje su uzidani snovi, želje i životi njenih graditelja. Čuli smo razne zanimljive priče o “Gibraltaru na Dunavu” zahvaljujući kojima smo, kroz laganu šetnju skoro u potpunosti očuvanim Podgrađem tvrđave, lako mogli da zamislimo kako je ovo mesto izgledalo tokom 18. i 19. veka.

Kompanija Color Media Communications uz podršku Grada Novog Sada organizuje pet tematskih turističkih tura kroz Novi Sad tokom oktobra meseca 2020. godine.

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada, kroz projekat "Novi Sad za početnike".

Svi zainteresovani mogu da prisustvuju sledećim tematskim turama:

  • 17.10. – "Novosadske crkve i hramovi" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada, 12.00H
  • 24.10. – "Novosadske kafane i poslastičarnice" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada, 12.00H
  • 31.10. – "Jevrejski Novi Sad" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada, 12.00H

Tematske ture vodiće turistički vodić Biljana Milošević.

Kako smo se proveli na prvoj tematskoj turi "Ljubavna istorija Novog Sada", kada smo se upoznali sa nesvakidašnjom istorijom Novog Sada kroz ljubavi slavnih ličnosti koje su nekada bili njegovi stanovnici, ali i otkrili mnoge nepoznate pojedinosti o onome što se događalo iza kulisa javnih i privatnih zgrada u Novom Sadu pogledajte OVDE.

Pogledajte još