Strukovna udruženja uputila apel protiv uništavanja nasleđa romske zajednice

Javni apel nadležnim institucijama Republike Srbije i Grada Beograda u cilju sprečavanja devastacije spomenika u ulici Gospodara Vučića 49

Nakon teksta "ZA ROME IMA VELIKU SENTIMENTALNU VREDNOST: U planu je rušenje jedinstvenog spomenika kulture na teritoriji Srbije" koji smo prošle nedelje objavili na našem portalu i skrenuli pažnju na urušavanje jedinstvenog spomenika kulture u Beogradu obratila su nam se tri udruženja koja se prevashodno bave kulturnim nasleđem, njegovom zaštitom i promocijom - Društva konzervatora Srbije, Evropa Nostra Srbije i ICOMOS Srbija - i uputili apel kojim se protive urušavanju dela istorije i kulture, ali i demokratskih vrednosti naše države. Ovaj apel iniciran je pokušajima uklanjanja spomen obeležja i kapele posvećene Tetkici Bibiji u Gospodara Vučića 49 u Beogradu, na lokaciji koju romska udruženja decenijama koriste a koje je istovremeno i mesto značajnih istorijskih i kulturnih vrednosti.

Obraćanjem medijima, ali i direktno nadležnim ustanovama zaštite oni pokušavaju da preduprede bespovratnu štetu po naše društvo.

Njihov apel upućen u srpskoj javnosti prenosimo u celosti:

"Društvo konzervatora Srbije, Evropa Nostra Srbija i ICOMOS Srbija upućuju javni apel svim nadležnim institucijama Republike Srbije i Grada Beograda u cilju sprečavanja rušenja spomenika palim borcima iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, spomen ploče palim borcima iz Drugog svetskog ratai kapele posvećene Tetkici Bibiji u ulici Gospodara Vučića 49, kao i zahtev za hitno stavljanje ovih jedinstvenih spomenika pod prethodnu zaštitu, a sa ciljem valorizacije objekata, odnosno celine, za koje je utvrđeno da poseduje vrednosti na osnovu kojih bi mogli biti proglašeni za nepokretno kulturno dobro.

Udruženje Beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije, ali i druga romska udruženja, koriste Lokaciju u Gospodara Vučića 49 još od 20-tih godina prošlog veka, odnosno od regulacije Čuburskog potoka i Južnog bulevara. Na tom mestu su podigli i kapelicu – svetilište, posvećeno svetici Tetkici Bibiji, zaštitnici dece, koja je krsna slava pravoslavnih Roma. Ova slava obeležava se redovno u organizaciji pomenutih uduženja u prostorijama objekata lociranih na navedenoj adresi. Slava Tetkica Bibija je od decembra 2019. godine uvrštena i u registar nematerijalnog kulurnog nasleđa Srbije pod rednim brojem 49, čime kapela Tetkice Bibije postaje još značajnija kao aktivno kultno mesto, posvećeno ovoj nekanonizovanoj svetici.

U dvorištu se nalazi spomen-obeležje nastalo u znak sećanja na Rome stradale tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, i na njemu četiri mermerne ploče sa 54 uklesana imena palih boraca, kao i imena dobrotvora i članova udruženja koji su podigli spomenik 1921. godine (ili ranije) uz pomoć dobrovoljnih priloga. Ovaj spomenik je jedino obeležje na teritoriji cele Republike Srbije posvećeno stradalim Romima tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Pored spomenika, u dvorištu je postavljena i spomen-ploča posvećena žrtvama nacista iz 1941. godine.

Sve navedene vrednosti, upravo zbog svoje jedinstvenosti i kulturno-istorijskih karakteristika, nedvosmisleno potvrđuju stav struke koju predstavljaju naša udruženja da ovo spomen obeležje zavređuje da bude utvrđeno za nepokretno kulturno dobro, a ne bespovratno uklonjeno.

Imajući u vidu napred navedeno, apelujemo da se odmah zaustave sve vrste pritisaka na dosadašnji rad stručnjaka i romske zajednice koji udruženim snagama već godinama pokušavaju da navedene objekte istraže i zaštite, a užurbane akcije rušenja inetransparentna promena vlasništva nad objektima u okviru parcele sankcionišu. Gubitak ovih značajnih spomenika predstavljao bi nenadoknadivu štetu našem društvu i značio bi brisanje jednog izuzetno važnog istorijskog sloja u kulturi grada Beograda i Republike Srbije. Takođe, pozivamo sve nadležne institucije koje se bave se zaštitom nepokretnog kulturnog nasleđa, da što pre sprovedu proces adekvatne valorizacije ovog prostora i donesu odluke u skladu da pravilima i principima struke i time pokažu da su dorasle zadatku koji im je zakonom dodeljen."

Spomenik je podignut 1926. godine

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još