Partizan pao u završnici protiv Montepaskija

SIJENA, 16. februar 2011. (Beta) - Košarkaši Partizana izgubili su u Sijeni od Montepaskija sa 77:74 (12:20, 26:17, 15:16, 24:18) u utakmici četvrtog kola Gr grupe Top 16 faze Evrolige.

Crno-belima je to četvrti neuspeh u ovoj fazi takmičenja, dok je Montepaski zabeležio drugu pobedu.

Košarkaši Partizana u sledećem kolu 24. februara dočekuje madridski Real.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Rimantas Kaukeanas sa 17 poena, koliko je postigao i najbolji strelac crno-belih Jan Veseli.

Partizan je utakmicu počeo na najbolji mogući način.

Agresivnom kombinovanom odbranom, brzim i uspešnim kontranapadima, poenima iz reketa, ali i iskorišćenim penalima, crno-beli su stekli vođstvo već u početku meča i održavali ga do kraja prvog poluvremena.

Partizan je predvodio Jan Veseli, koji je u prvih 20 minuta postigao 15 poena, a u prvoj četvrtini imao je podršku Raška Katića, koji je ranije morao da izađe zbog tri lične greške. Beogradski tim imao je početkom druge četvrtine i 10 poena prednosti, 22:12.

Crno-beli su u prvom poluvremenu imao skoro dvostruko više skokova od Montepaskija, 20 prema 11, ali su problemi sa penalima usporili malo šampiona Srbije krajem druge četvrtine.

Montepaski je meč počeo sa obavezom da pobedi, zbog plasmana u četvrtfinale, a tek sredinom druge deonice počeo je da se oslobađa tog pritiska.

Tada je Partizan malo ublažio odbranu zbog problema sa penalima, a domaća ekipa počela je da pogadja šuteve. Pjetro Aradori je trojkom u 17. minutu doneo izjednačenje, 29:29, a ekipe su se do kraja smenjivale u vodjstvu.

Montepaski je najveću prednost imao u poslednjem minutu, 38:34, ali je Veseli postigao "trojku" u poslednjim sekundama meča za minimalni zaostatak.

U drugom poluvremenu vratio se u igru Katić i počeo da pogađa koševe, a priključili su mu se i Kurtis Džerels i Dušan Kecman. Montepaski je već u trećem minutu izašao iz bonusa, a nervozni Rimantas Kaukenas dobio je i tehničku grešku zbog prigovora, tako da je Partizan povratio vođstvo.

Na isteku 23. minuta crno-beli su vodili 45:38, a u 27. imali su i 52:44 posle trojke Petra Božića. Tim iz Sijene imao je u tim trenucima mnogo problema da pogodi koš.

Montepaski je u igri održavao Milovan Raković, a preokret u igri domaćina doneo je Malik Heirston. Američki internacionalac postigao je trojku za 49:53, a na kraju treće deonice doneo je i izjednačenje 53:53.

Partizan se dobro držao u uvodnim minutima poslednje četvrtine, a Montepaski je tek pet minuta pre kraja, "trojkom" Kaukenasa došao do preokreta i vodjstva od 62:60.

Crno-beli su uzvratili preko Džejmsa Gista, a potom je utakmica ušla u neizvesnu završnicu. Minut i 40 sekundi pre kraja Šon Stounruk pogodio je "trojku" i domaćin je poveo sa 69:66.

Partizan je uzvratio preko Džerelsa, ali je Montepaski zahvaljujući Dejvida Mosa koji je pogodio četiri slobodna bacanja sačuvao
vođstvo od 73:70.

Kada je Jan Veseli 25 sekundi pre kraja pogodio samo jedno bacanje, a 12 sekundi kasnije na drugoj strani Zisis oba, bilo je jasno da će bodovi ostati u Sijeni.

Kapiten Partizana Petar Božić potrudio se da utakmica ima veoma atraktivan završetak, pošto je u poslednjoj sekundi pogodio "trojku" preko skoro celog terena za konačnih 77:74.

Montepaski - Partizan 77:74 (12:20, 26:17, 15:16, 24:21)

Montepaski: Zizis 9, Heirston 8, Karareto 5, Raković 8, Lavrinović 6, Kaukenas 17, Res, Mikelori 2, Jarić, Stonruk 10, Aradori 2, Mos 10

Partizan
: Džerels 16, Kecman 7, Klobučar 2, Jaramaz, Lučić 1, Milosavljević 2, Katić 8, Džavai 8, Božić 5, Gist 8, Veseli 17, Đekić

Pogledajte još