OBRATITE PAŽNJU: Unos previše soli ima dugoročne posledice na zdravlje

Neka od omiljenih jela poput pice, takosa i sendviča, sadrže puno soli. Kad preterujete sa unosom soli to može da ostavi kratkoročne ali i dugoročne posledice na vaše zdravlje.

Poznato je da je so opasna ako se konzumira u velikim količinama. Preporučeni unos soli za odraslu osobu je jedna kašičica na dan, odnosno četiri do šest grama. Pojedina istraživanja pokazuju da čak 90 odsto ljudi svakodnevno u organizam unosi mnogo više od toga.

Istraživanje objavljeno u časopisu "European Journal of Urology" otkrilo je da previše soli u ishrani može da narušiti san.

Postoje nekoliko pokazatelja da preterujete sa unosom soli i na njih bi trebalo obratiti pažnju.

Podbulost

- Ako je u vašoj ishrani previše soli, dolazi do zadržavanja vode u organizmu, pa možete delovati podbulo - kaže Endži Murad sa Mejo klinike.

Podbulost se najčešće javlja oko očiju, a može doći i do oticanja prstiju i zglobova.

Preterana žeđ

Povećan unos soli može da dovede do dehidratacije.

- Rezultat toga je žeđ, posebno tokom bavljenja fizičkom aktivnošću. Osobe koje vežbaju mogu da primate pojavu veoma slanog znoja i tanak film oko usana dok vežbaju - opisuje Endži.

- To se događa jer telo pokušava da izbaci višak soli koji smo uneli - objašnjava ona.

Učestalo mokrenje

Kad unosite previše soli, češće ćete mokriti, a urin može biti tamnije boje. Iako se to možda ne čini opasnim, mokrenjem se gubi kalcijum.

- Ako u krvi nema dovoljno kalcijuma, telo će ga uzimati iz kostiju - dodaje Murad.

To je razlog zbog kog se smatra da konzumiranje soli u većim količinama vodi do većeg rizika od osteoporoze.

Grčevi u mišićima

Osobe koje vežbaju, a unose previše soli, mogu primetiti da su im mišići zategnuti. Natrijum i kalcijum odgovorni su za kontrakcije mišića, a kalijum im pomaže da se opuste.

Kad dođe do neravnoteže natrijuma i kalijuma, možete uočiti povećan bol u mišićima.

Nadutost

Dehidracija uzrokovana preteranim unosom soli dovodi do nadutosti, tvrdi Murad.

Problemi sa bubrezima i srcem

Postoje i manje očiti problemi koji se javljaju kada prekomerno konzumirate so.

- Najčešća kratkoročna nuspojava konzumiranja previše soli je ta što bubrezi nisu u stanju da prate izlučivanje natrijuma - objašnjava Murad i dodaje:

- Kako se natrijum nakuplja, zadržava se voda koja razređuje natrijum u telu. To povećava tečnost oko ćelija, kao i volumen krvi. Povećani volumen krvi znači da vaše srce mora više da pumpa krvi i vrši veći pritisak na krvne sudove. Vremenom srce i krvni sudovi rade otežano, što može da dovede do oštećenja srca, krvnih sudova i bubrega. Posledice mogu biti visok krvni pritisak, srčani i moždani udar - kaže Murad.

Imajte na umu da se većina soli koju konzumiramo krije u prerađenoj hrani. Najlakši način da smanjite unos soli je da više jedete svežu hranu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još