Opštine − motor razvoja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da će veliki deo bespovratne finansijske pomoći EU koju je Srbija dobila iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) biti dodeljen lokalnim samoupravama. On je, na otvaranju Izborne skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), rekao da su lokalne samouprave u poslednjih sedam godina najviše napredovale kada su u pitanju javne finansije i dodao da se danas u svakoj opštini sprovode projekti koji imaju za cilj poboljšanje lokalne infrastrukture. 

U 2008. godini Srbiji sledi 190,9 milijardi pomoći od IPA, od čega će na razvoj lokalne infrastrukture otići 25 miliona evra. Đelić je rekao da će set zakona važnih za lokalnu samoupravu Vlada Srbije usvojiti u narednih nekoliko nedelja i dodao da su zakon o javnoj svojini i zakon o koncesijama spremni i da se očekuje da će javna rasprava o njima uskoro početi. 

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić ocenio je da su lokalne samouprave motori razvoja i osnovne jedinice društva, jer javne poslove treba obavljati na nivou koji je najbliži građanima. Cilj je da Srbija postane zemlja dobro razvijenih i snažnih regiona, rekao je Dulić. Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izjavio je da grad Beograd, prvi put u svojoj istoriji, treba da dobije svoj zakon, što je veoma bitno ne samo za Beograđane, već za čitavu Srbiju. 

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da njegova zemlja pomaže lokalne samouprave u Srbiji, jer želi da se demokratija gradi na lokalnom nivou. Manter je najavio još pomoći kako bi opštine bolje služile građanima, ali i kako bi se unapredio njihov ekonomski rast i razvoj. Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da je glavni fokus pomoći od 67 miliona evra koji je Nemačka nedavno dala Srbiji pomoć lokalnim samoupravama. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još