Očekuje se pomoć ICPM u istragama o trgovini organima

BEOGRAD, 17. februara 2011. (Beta) - Srbija očekuje aktivnu ulogu Medjunarodne komisije za nestale osobe (ICPM) u istragama o trgovini organima Srba i nealbanaca na Kosovu, izjavio je u četvrtak u Beogradu predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

"Baze podataka i krvnih i koštanih uzoraka se nalaze u ICPM. Moramo pronaći posmrtne ostatke, moramo ih identifikovati i dovesti u vezu sa počiniocima. To će biti jedan od ključnih elemenata istrage koja će se voditi", rekao je Odalović nakon sastanka sa direktorkom ICPM Ketrin Bomberger.

Odalović je istakao da je neophodan što hitniji sastanak izmedju Međunarodne komisije za nestale osobe i Euleksa, ocenjujući da bi dijalog Beograda i Prištine, i uz podršku evropske zajednice i SAD, čitavom procesu dao kvalitet.

On je rekao da je veliki problem na Kosovu nerešen status više od 400 tela u mrtvačnici u Prištini i da se postavlja pitanje koji je razlog da se tako dugo sprečava identifikacija tela iako, kako je naveo, postoji 98 odsto krvnih uzoraka.

Ketrin Bomberger ocenila je da Srbija ima "sjajan tim" ljudi koji su radili na slučajevima nestalih osoba ali da u ovom trenutku, s druge strane nemaju kredibilnog pregovarača ili instituciju.

Po njenoj oceni, došlo je do zastoja kada je u pitanju rad na pronalasku i identifikaciji nestalih na Kosovu.

Pogledajte još