Ipak se kreće

Izložba slika Tomaža Gorjupa "Prostori boje / Barvani prostori", s podnaslovom "Eppur si muove, slike 2005-2000", čiju su realizaciju pomogli Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ljubljana i Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, svečano je otvorena u Galeriji FLU.

Izložbu je otvorio Slobodan Roksandić, dekan i profesor FLU. Pošto je i ova izložba deo obeležavanja jubileja 70 godina FLU, dekan se u uvodnom delu govora osvrnuo na istorijat i dobru tradiciju profesure, studiranja i uopšte saradnje Slovenaca i institucije u čijoj galeriji prisustvujemo prezentovanju umetnosti dragog nam gosta Tomaža Gorjupa. 

Da su Slovenci uvek dragi gosti, i mnogo više od toga, lepa potvrda je i sam drugi deo govora redovnog profesora i dekana FLU. Iako je bio više lične prirode, odlično je ilustrovao prijateljstvo ova dva naroda, koja su po mnogo čemu veoma slična i koja su duboko vezana i upućena jedan na drugog. Razlike su samo znak bogatstva u dopunjavanju ka saživotu, koji je ostvariv prevashodno kroz umetnost, jer su tu dodirne tačke uvek pozitivne i na obostrano zadovoljstvo, bez bilo kakvih predrasuda. 

Same slike su u dobroj tradiciji apstrakcije, kojoj je pridodat lični pečat umetnikovog senzibiliteta i osećaja za meru u slobodnom, ničim neopterećenom, slikanju, gde boje zauzimaju prostor, a prostor biva bojen - Ipak se kreće. Skoro kao u romanu toka svesti, boja je nanošena onako kako su osećanja nalagala, a ispred i/ili preko boje crtež - više kao škrabanje - definiše dubinu prostora kao planove, više dvodimenzionalno, i možda kao simbol odnosa ispred/iza. Sveže i slikarski, u staroj dobroj likovnoj tradiciji apstrakcije, ali i moderno, i savremeno, i vanvremeno. 

Publika je odlično reagovala na ovaj umetnički, likovni događaj, a nije suvišno primtetiti ni da su i same slike, povrh svega, odlično izgledale u galeriji. Odnos prostora i izloženih radova je zaista bio u svršenoj korespodenciji.

U duhu tradicije i prijateljstva dva naroda svečani čin događaja smo, kako valja, zalili odličnom slovenačkom rakijom, i tako nekoliko puta... te vam sada iskreno preporučujem da prošetate do izložbe, a što se tiče rakije, treba da vam je žao što niste bili na otvaranju... i tako više puta...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još