MASKE I NA OTVORENOM: Krizni štab pooštrio mere zaštite u borbi protiv koronavirusa

- Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorijama i na otvorenom ako čekate u redu i ne možete da držite distancu od druge osobe veću od metar i po - ponovo je danas precizirala dr Darija Kisić Tepavčević kada i gde su maske obavezne, kada ne.

- Maske su najefikasnija mera i uz fizičku distancu, jeste osnova borbe sa ovim virusom - naglasila je ona.

- Što se generalno otvoreneg prostora tiče, preporuka je da se maske nose - rekla je ona na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

- Pooštravamo sve dosadašnje mere, u smilsu njihovih primena, na lokalu više neće moći da izdaju dozvole za okupljanja. Maske treba da nosimo svi, stalno i na otvorenom prostoru, to je isto nova mera - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Osim toga svi uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta.

Dr Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba dodala i da Arena ponovo od ponedeljka postaje privremana kovid bolnica.

Kršenje ove mere, moglo bi od sledeće nedelje da bude zakonski regulisano, a izricale bi se mandatne kazne koje će biti novčane.

Krizni štab za borbu protiv Kovida-19 održao je danas sednicu na kojoj se raspravljalo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Želimo preventivno da delujemo, da ne reagujemo tek kad imamo ozbiljno popunjenje kapacitete, premorene ljude, kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i tuđim primerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost - rekao je ministar Zlatibor Lončar danas u Palati Srbija pre početka sednice Kriznog štaba i najavio pooštravanje mera, ali izbalansirano.

Lončar je jutros za RTS rekao da se pre sednice, koja je počela oko 9 sati, čuo sa nekim članovima Kriznog štaba i da su oni mišljenja da ne treba čekati da se desi scenario sa ogromnim brojem obolelih.

- Stav je da preventivno delujemo, nađemo balans, pooštrimo mere, ali da bude izbalansirano i da smo sigurni da će dati rezultat - rekao je Lončar.

Srbija je inače već ušla u treći talas epidemije koronavirusa, ranije nego što se očekivalo. Prve prgoznoze bile su da se će se to desiti krajem ovog i početkom sledećeg meseca, ali od utorka brojke u Srbiji skaču iz dana u dan, a u sredu i juče imali smo više od 200 novozaraženih za 24 časa.

Osim toga, iz dana u dan povećava se broj hospitalizovanih zbog koronavirusa.

Cela situacija podseća na onu od kraja juna i počekta jula kada smo u Srbiji, nakon prvog pouštanja mera, imali početak drugog talasa iz kog smo izašli u septembru.

Ovaj, treći talas, predviđaju epidemiolozi, traćaje duže nego što je to bio slučaj sa prethodna dva, možda čak do marta, aprila sledeće godine.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.