Praistorijski Englezi pili iz lobanja

LONDON, 17. februara 2011. (Beta) - Praistorijski Englezi pili su iz ljudskih lobanja, saopštili su britanski naučnici, prenose svetske agencije.

To je zaključak do kojeg su došli eksperti koji su proučavali najstarije poznate "lobanje-šolje" pronadjene u pećini na jugozapadu Engleske. Posude na prvi pogled deluju kao umetnička dela i ritualni ukrašeni predmeti. Ipak, kada se bolje pogledaju, postaje jasno da su načinjene od ljudskih lobanja. Naučnici navode da su to najstarije lobanje-šolje, stare oko 14.700 godina.

Britanski naučnici navode da su šolje oblikovane tako brižljivo da je jedino objašnjenje da su korišćene kao posude za tečnost. Da su lovci želeli samo da pojedu mozak pokojnika, to bi uradili na lakši način, navode eksperti. Naučnici veruju da su posude - dve od lobanja odraslih osoba i jedna od trogodišnjeg deteta -, korišćene za neku vrstu rituala. Praksa korišćenja ljudskih lobanja kao posuda dokumentovana je u mnogim kulturama, a šolje od lobanja su u nekim slučajevima bile detaljno ukrašene i korišćene za ukrašavanje hramova i religioznih ceremonija. O toj praksi svedoči i pisanje grčkog istoričara Herodota iz 5. veka pre nove ere.

Pogledajte još