Enološko vrednovanje vina

Cilj koji se želi postići osnivanjem registra je aktivnije ispitivanje domaćih potencijala, vrednovanje autohtonih sorti vinove loze, unapređenje proizvodnje vina, kao i njegovog plasmana na evropsko tržište

Ministarstvo poljoprivrede planira da u 2008. godini počne s uspostavljanjem vinogradarsko-vinarskog registra, gde će biti evidentirana ukupna površina pod vinogradima u Srbiji, rekao je juče državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević. On je na završnoj konferenciji Instituta za zaštitu bilja i životne sredine, održanoj u Medija centru, istakao da će se uspostavljanjem ovog registra "stvoriti jasnija slika i o vlasničkoj strukturi, načinu uzgoja, prinosima, plasmanu grožđa, preradnim kapacitetima i opremi koje poseduju vinarije u Srbiji“. Cilj koji se želi postići osnivanjem registra je aktivnije ispitivanje domaćih potencijala, vrednovanje autohtonih sorti vinove loze, unapređenje proizvodnje vina, kao i njegovog plasmana na evropsko tržište. 

Podsetivši da se aktuelna situacija u sektoru vinogradarstva na svetskom tržištu ogleda u smanjenoj potrošnji vina nižeg kvaliteta i u rastu potrošnje kvalitetnog vina sa geografskim poreklom, Dimitrijević je istakao da Srbija sa svojim specifičnostima − zdravom sredinom i lokalnim vinima - tu ima svoju šansu.

- Stvaranje sopstvenih izvora sadnog materijala jedan je od uslova za dobijanje ovih sorti i zbog toga se ministarstvo angažuje na takvim projektima - objasnio je on. Pomoćnik ministra poljoprivrede Mirjana Milošević istakla je da to ministarstvo nizom mera pokušava da podstakne razvoj vinogradarstva u Srbiji, počev od subvencija do usvajanja propisa iz te oblasti. Kao buduće aktivnosti, najavila je usvajanje strategije vinogradarstva i vinarstva, usaglašavanje domaćih propisa s regulativom EU, konkurisanje za sredstva iz pretpristupnih fondova EU. 

Miloševićeva je podsetila da je Srbija posle parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU dobila kvotu da izveze 63.000 litara vina na evropsko tržište, dok je EU dobila kvotu od svega 25.000 litara. Na završnoj konferenciji Instituta za zaštitu bilja i životne sredine predstavljen je i projekat "Variprovit“, u kome su učestvovale poljoprivredne, naučne i državne instutucije iz Srbije, Italije, Hrvatske i Albanije, a koji je imao za cilj ustanovljavanje autohtonih sorti vinove loze na području Balkana i Mediterana. Projekat je obuhvatio enološko vrednovanje vina od tih sorti, unapređenje kvaliteta sadnog materijala, zaštitu od bolesti i štetočina, unapređenje bezbednosti hrane, kao i mere za unapređenje i komercijalizaciju vina od lokalnih sorti. Kao neke od autohtonih sorti vinove loze u Srbiji na konferenciji su navedene − smederevka, kreaca, tamjanika, jagoda, kujunđuša... 
(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još