Marti nije video poverljivi dokument Unmika

PARIZ/BEOGRAD, 18. februara 2011. (Beta) - Izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti izjavio je da nikad nije video poverljivi dokument UN iz 2003. koji je objavila francuska TV mreža Frans 24, ali da su mu poznati dogadjaji koji su u njemu opisani.

Televizija Frans 24 i italijanska agencija TM njuz objavili su 16. februara faksimil poverljivog dokumenta UN i Haškog tribunala koji svedoči o mogućoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, u Albaniji i u još nekoliko država koju su organizovali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosovo (OVK).

U njemu se opisuje trgovina koja se navodno dogodila odmah posle rata, 1999. i 2000. Žrtve, uglavnom srpski civili sa Kosova, ali i mlade žene poreklom iz istočnoevropskih zemalja, prema dokumentu, ilegalno su dovodjene na sever Albanije.

U izjavi za Frans 24, posle objavljivanja poverljivog dokumenta, Marti je rekao da nikad nije video taj dokument UN, niti je znao da postoji ali da su mu poznati dogadjaji opisani u njemu.

On je takođe rekao da objavljivanje necenzurisanih delova dokumenta u srpskoj štampi neodgovorno, jer može da ugrozi izvore.

Pogledajte još