PET NAMIRNICA ZA BRZO MRŠAVLJENJE: I ugljeni hidrati mogu da skinu kilograme

Osim što će pomoći da izgubite višak kilograma, ove namirnice će pozitivno uticati na celokupno zdravlje, jer su prepune vitamina!

Kada pomislimo na ugljene hidrate, obično je prva asocijacija gojenje. Ali, ugljeni hidrati su i te kako potrebni organizmu, zajedno sa proteinima i vlaknima čine "sveto trojstvo" nutrijenata za dobro zdravlje i odgovarajuću kilažu.

Ono što treba da znate jeste koje ugljene hidrate da izaberete i od njih ćete provereno smršati!

1. Kukuruz

Prvo i osnovno - kukuruz mora da bude svež. Onaj iz konzerve ne dolazi u obzir, jer je često prepun soli i šećera. Drugo pravilo je da ga jedete bez ulja i uz minimalnu količinu soli. Ako poštujete ova dva pravila, ovaj zdravi ugljeni hidrat će vam obezbediti vlakna, jod, fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe, a pritom će i ubrzati mršavljenje.

2. Boranija

Najlakše, najukusnije i jelo sa veoma malo kalorija! Boranija je pravi lagani ugljeni hidrat idealan za večeru, čak i onu kasnu, jer ubrzava vaš metabolizam do maksimuma. Siromašna je kalorijama, ali bogata vlaknima, zbog čega ćete dugo ostati siti. Takođe sadrži i puno proteina i korisnih vitamina.

3. Pasta

Testenina napravljena od durum pšenice neće štetiti vašoj figuri, osim ako je ne prekuvate. Budite pažljivi i sa sosom - ako ima previše masnoće i soli, žitarica tu ništa ne može da pomogne.

4. Leblebije

Nutricionisti kažu da nam gotovo svi imamo konstantni nedostatak neophodne količine vlakana. Leblebije su namirnica koja će vam pomoći da se sa time izborite. Osim toga, bogate su biljnim proteinom, koji je izuzetan za srce i manganom, koji štiti od preranog starenja.

5. Pečurke

Sadrže puno ugljenih hidrata, ali i proteina i antioksidanasa koji pomažu neutralisanje štetnog efekta slobodnih radikala. Kako bi se svi vredni nutrijenti iz pečurki apsorbovali u telo, kombinujte ih sa mesom ili žitaricama.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još