SPAS ZA IMUNI SISTEM: Kiseli kupus - namirnica izuzetne nutritivne vrednosti i brojnih lekovitih svojstava

Kiseli kupus je znčajan izvor vitamina C, ali pored ovog vitamina, u kiselom kupusu, se nalazi i prirodna mlečna kiselina i drugi delotvirni enzimi koji pogoduju zdravlju organizma.

Pored samog kupusa, tu je i rasol koji je izvanredan lek za mnoge želudačne i crevne tegobe. Samo jedna čaša čisti organizam i izbacuje nakupljene toksine.

Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala kao što su mangan, selen, kalcijum, kalijum, magnezijum, omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija među kojima je najpoznatiji sulforafan koji štiti od raka.

Kiseli kupus podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a bakterije mlečne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crevnu floru zdravom, a samim tim jačaju i imunitet.

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Lekovita svojstva kupusa su poznata od davnina, a u tradicionalnoj medicini se koristi vekovima. Da biste i u toku zime uživali u ovom lekovitom povrću, sad je pravo vreme da ukiselite kupus.

Saznajte koja sve lekovita svojstva ima kiseli kupus:

- Poboljšava raspoloženje

- Organizam čini otpornim na stres

- Aktivira razmenu materija u mozgu

- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

- Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće

- Čuva zdravlje kostiju

- Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

- Jača imunitet i povećava snagu mišića

- Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

Izvor: Stil.kurir.rs/Narodnilijek.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.