Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - Princeza Danica Karađorđević kao kraljica Marija

Model: Danica Karađorđević

 

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

Portret kraljice Marije Karađorđević, 1929, ulje na platnu

 

U projektu, ovog puta, kao foto modeli učestvuju i neka poznata lica, a Jelena Jovanov, ispirisana portretom kraljice Marije poželela je da se ispred njenog objektiva nađe princeza Danica Karađorđević. Jelena kaže da je oduševljena idejom da se foto tehnikom citiraju velika umetnička dela.

‒ Interakcija između Jelene i mene bila je na visokom umetničkom i profesionalnom nivou, jer smo obe umetnice ‒ kaže princeza Danica, koja ima reči hvale za sve saradnike, posebno za modnog dizajnera Igora Todorovića koji je bio zadužen za njen kostim.

Fotograf: Jelena Jovanov

 

‒ Organizacija Duške Jovanić i kreativnost modnog dizajnera Igora Todorovića doprinele su da sve bude besprekorno, dovedeno do perfekcije. Velika je čast učestvovati u priči koja spaja jednog od najzačajnijih srpskih slikara i najvoljeniju srpsku kraljicu. Umetnost i tradicija su vrednosti koje ja veoma podržavam, a objedinile su se u kreativnom projektu “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” - kaže princeza za koju je teško oteti se utisku da, kako likom, tako i stavom, umnogome podseća suprugu kralja Aleksandra Karađorđevića i majku poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II.

‒ Svojim prisustvom dala sam doprinos oživljavanju sećanja na velike istorijske ličnosti prema kojima osećam izuzetno poštovanje. Delimično zbog mog okruženja i odrastanja u umetničkoj porodici, a pre svega zbog činjenice da je kraljica Marija, Filipova baba i Stefanova čukunbaba, deo nasleđa dinastije Karađorđević, cela ova priča u meni je izazvala specifičnu emociju - kaže princeza Danica.

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag MarkovićDušan BabacStefan Žarić i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

Pogledajte još