U martu sporazum o učešću u misijama EU

BEOGRAD, 20. februara 2011. (Beta) - Srbija će u drugoj polovini marta potpisati sporazum o učešću u civilnim i vojnim misijama EU, a prvo učešće srpskih oficira u takvim misijama može se očekivati do kraja godine, izjavila je državna sekretarka u ministarstvu odbrane Tanja Miščević.

Ona je u intervjuu za portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs) kazala da će biti potpisani sporazum o razmeni bezbednosnih informacija i Okvirni sporazum o uključivanju u civilne i vojne misije.

"Ova dva sporazuma su nužni da bi Srbija i operativno mogla da postane deo zajedničke bezbednosne i spoljne politike, odnosno zajedničke odbrambene politike, što znači da svoje pripadnike vojska i policija mogu da upućuju zajedno sa vojskama i policijama država članica u one prostore" za koje EU utvrdi da je potrebno, kazala je Tanja Miščević.

Ona je istakla da nije reč samo o misijama koje su uključene u rešavanje sukoba, već i nakon njih, kako bi se pružila policijska i medicinska pomoć za obezbedjivanje sigurnosti ljudi i njihovo zbrinjavanje.

Istakla da Srbija, medjutim, ne mora da se uključuje u civilne i vojne misije u ovoj fazi evropskih integracija.

Pogledajte još