OBAVLJA TRI VAŽNE FUNKCIJE: Jod - ključan za imunitet

Počinje sezona gripa i respiratornih infekcija. U isto vreme broj obolelih od Kovid-19 svaki dan vrtoglavo raste. Maria van Kerhove, zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije WHO zadužena za COVID-19, upozorava na opasnost poklapanja epidemije koronavirusa i gripa a sve to upućuje na još jednu, novu brigu.

Kovid-19 i grip jesu različite zarazne bolesti ali mogu imati slične simptome (groznica, kašalj, otežano disanje). Upravo je zato važno sprečiti grip vakcinom a posebno voditi računa o svom zdravlju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere.

Kako kaže Dr Geri Voren, u ovom momentu ključno je povećati unos joda. Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora biti osnovna aktivnost. To je vrlo lako: podignite dnevni unos joda na 30mcg/kg - sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Svakodnevnim unosom joda omogućavamo našem organizmu da vrši tri važne funkcije u borbi protiv kovida, deaktivaciju koronavirusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje koronavirusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi (ćelijskoj smrti) ćelija zaraženih kovidom.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa Kovida-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još