Inflacija dostiže 10 odsto

Iskušenja s kursom dinara moguća su i u narednoj godini, ako suficit u kapitalnom delu ne bude dovoljan da pokrije deficit tekućeg bilansa 

Ne čini se verovatnim da će se kurs vratiti na pređašnji, ali će dinar povratiti deo svoje vrednosti, jer osim intervencija NBS-a, sledi i veći priliv deviza pred sam kraj godine. Međutim, uprkos tome što je dinar ovih dana već povratio deo ranije vrednosti, ne očekuje se njegova značajnija depresijacija do kraja godine. Nju bi bilo moguće očekivati samo u slučaju nepovoljnih okolnosti koje bi pokrenule i neku vrstu panike, poput 10. decembra u vezi sa situacijom na Kosmetu, istakao je juče Stojan Stamenković na prezentaciji "Makroekonomskih analiza i trendova" − MAT beogradskog Ekonomskog instituta, ocenjujući da ni taj scenario ne bi mogao osetnije da poremeti ravnotežu na deviznom tržištu. 

Prava iskušenja mogla bi uslediti naredne godine, ako suficit u kapitalnom delu bilansa, uključujući i otplate duga, zbog nedovoljnog priiliva ne bude mogao da pokrije deficit tekućeg bilansa. Inače, u MAT-u ocenjuju da u ovom trenutku nije moguće pouzdano reći zbog čega je evro za samo mesec dana porastao za oko osam dinara, odnosno zašto je dinar samo u poslednjoj dekadi novembra depresirao za bezmalo osam odsto. S izvesnošću se tvrdi da je promena kursa posledica nekoliko činilaca koji su se samo "složili". Prvi, koji je delovao kao okidač bilo je povlačenje investitora sa berze zbog pada berzanskih indeksa, koji su dinare konvertovali u evre i tako generisali tražnju. Sledi povećana tražnja deviza za plaćanje uvoza. U isto vreme, neto priliv od ukupnih investicija u prvih devet meseci manji je čak za 878 miliona evra, a to smanjenje koncentrisano je u trećem kvartalu, u kom je taj priliv bio manji u odnosu na isti lanjski za više od 1,2 milijarde. 

U MAT-u ne isključuju ni uticaj političkih rizika, vezanih i za Kosovo. I najzad, upozoreno je i na spekulativni udar od strane banaka. Stamenković je ocenio da su, pored kursa dinara, centralna tema i događanja sa cenama, budući da je ukupna inflacija za 11 meseci već dostigla 8,7 odsto. Time je premašena ne samo prvobitno projektovana ukupna inflacija, nego i njena naknadno utvrđena vrednost od 8,5 odsto, na osnovu koje je urađen budžet za 2008. Imajući u vidu kretanje cena u novembru, ali i ponovni porast inflacionih očekivanja Stamenković procenjuje da su dobri izgledi da se ukupna inflacija do kraja godine približi magičnoj crti od 10 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još