Sedam odsto zaposlenih žena u Srbiji ostalo bez posla zbog kovida-19

Pandemija virusa korona i preventivne mere koje su usledile više su pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pri čemu je sedam odsto zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, u poređenju sa četiri odsto zaposlenih muškaraca.

To su podaci iz najnovije analize koju su sproveli Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN žene u Srbiji o posledicama kovida-19 na ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca.

Analiza je takođe pokazala da su žene češće od muškaraca radile od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica njihovog dominantnog prisustva u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.

Pandemija je uticala i na povećanje rodnih razlika u zaduženjima u samom domaćinstvu, jer su ispitanice kazale da su više vremena provodile u kućnim aktivnostima i brizi o porodici, javlja "Tanjug".

Šefica UN žene u Srbiji Milana Rikanović navodi da podaci pokazuju da je najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene.

Dodaje da su se muškarci uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima.

- Ova podela rada u domaćinstvu nam je poznata od ranije, ali je analiza pokazala kako ju je pandemija dodatno učvrstila i pojačala - rekla je Rikanović.

Kada je reč o pristupu osnovnim uslugama i blagostanju građana, gotovo trećina žena i petina muškaraca je iskusila uticaj pandemije na svoje psihološko blagostanje, uglavnom stres i anksioznost.

Analiza je pokazala i da su se mlađe žene češće suočavale sa problemima u pristupu uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i kontracepciji nego starije žene.

Deo analize bavi se i opterećenošću zdravstvenog sistema koji se u potpunosti fokusirao na suočavanje sa odgovorom na pandemiju.

Naime, žene su prijavile češće poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama nego muškarci.

Rodni jaz u pristupu zdravstvenoj zaštiti posebno je velik u ruralnim oblastima gde je 30,6 odsto žena prijavilo poteškoće u pristupu zdravstvenoj zaštiti u poređenju sa 15,8 odsto muškaraca.

Direktor UNFPA za Srbiju Džon Kenedi Mosoti kaže da su u kriznim vremenima potrebe za uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja često zanemarene – sa zapanjujućim posledicama.

Ističe i da žene i devojke mogu biti u većem riziku od nasilja od intimnih partnera i drugih oblika nasilja u porodici zbog povećanih tenzija u domaćinstvu.

- I vidimo da postoji takva percepcija – 30 odsto žena u Srbiji prijavilo je da misli da su se diskriminacija i nasilje u porodici povećali tokom pandemije, u poređenju sa samo 18 odsto muškaraca - zaključio je Mosoti.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još