Model prodaje NIS-a "prelio čašu"

Od 21. decembra počinje štrajk i organizovanje protestnih aktivnosti u NIS-u, dogovoreno je juče na zatvorenoj proširenoj sednici Sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije − istakao je za "Pregled" Veljko Milošević, predsednik ove sindikalne organizacije. Protesti će biti održani pre svega u centralnim petrohemijskim postrojenjima u Novom Sadu i Pančevu, a očekuje se da će se zaposlenima u NIS-u priključiti i ostali zaposleni u energetskoj privredi, odnosno u naftnoj i gasnoj privredi, Srbijagasu i Transnafti. 

Odluke o odvijanju štrajkačkih aktivnosti donose se nekoliko narednih dana, a u petak je predviđen sastanak centralnog štrajkačkog odbora. Izjašnjavanje sindikata Elektroprivrede Srbije o priključenju štrajku energetičara takođe je predviđeno uskoro, najavljuje Milošević. Prema prvim procenama, u proteste će se uključiti oko 20.000 osoba i ukoliko se ne ispune zahtevi koji su juče prosleđeni kabinetu premijera Koštunice, postoji mogućnost proširenja protesta. "Čašu nezadovoljstva" prelilo je neslaganje s predloženim konceptom ubrzane većinske privatizacije NIS-a, kao i ostalih javnih preduzeća. 

"Predsedništvo Sindikata energetičara zahteva da se na javna preduzeća primeni važeći Zakon o privatizaciji, koji definiše da pravo na besplatne akcije ostvaruju građani u visini od 15 odsto, a zaposleni do 15 odsto pripadajuće vrednosti pri prodaji kompanija od strateškog značaja. Traži se da se privatizacija NIS-a ubuduće odvija prema već usvojenoj strategiji u Vladi Srbije krajem 2006. godine, uz primenu prodaje manjinskog paketa do 37 odsto budućem kupcu. Zakon o pravu na besplatne akcije, kao ni koncept privatizacije javnih preduzeća, čiji je predlagač Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, nije dobio podršku socijalno-ekonomskog saveta. Smatramo da ga Vlada ne treba usvajati dok se ne postigne kompromis socijalnih partnera", navodi se u jučerašnjem dopisu premijeru Koštunici, koji je uputio predsednik Saveza sindikata Ljubisav Orbović. U obrazloženju se navodi da je do sada odštampano sedam verzija ovog zakona, koje izazivaju razne kontroverze. Socijalni partneri se nisu usaglasili s ponuđenim konceptom, pre svega sa ponudom 2,5 odsto besplatnih akcija i dodatnih bonusa za radnike javnih preduzeća.

("Pregled")

Pogledajte još