Kod privatnika s receptom

Savez privatnih apoteka Srbije zatražio je danas da se i u privatnim, kao i u državnim apotekama omogući izdavanje lekova pacijentima na recept. Predstavnici tog saveza su na konferenciji za novinare u Beogradu istakli da ne postoji zemlja u Evropi u kojoj pacijent u apoteci ne može da dobije lek na recept i zatražili od državnih organa da se u Srbiji izjednači položaj državnih i privatnih apoteka. 

- Postoji jasno propisana procedura za otvaranje apoteke, ali je nejasno zašto država nije propisala ista prava za državne i privatne apoteke - rekao je predsednik Skupštine tog saveza Dragutin Rajevac. Dodao je da ne postoji nacionalna strategija za otvaranje apoteka i naveo da u Srbiji ima oko 1.500 privatnih i oko 550 državnih apoteka. 

- Apotekarska ustanova Beograd u poslednjih 15 godina nije otvorila nijednu apoteku, a postojeće često rade samo prvu smenu, pa pacijenti najčešće nemaju u blizini apoteku u kojoj mogu da dobiju lek na recept - naveo je Rajevac. 

Predstavnici ovog udruženja istakli su da je taj problem pokrenut kad je RZZO objavio uslove koje privatna apoteka treba da ispuni da bi potpisala s njima ugovor po kom bi izdavala lekove na recept.

- Mi smo po objavljivanju tih uslova uputili pisma Ministarstvu zdravlja i RZZO, a odgovor smo dobili samo od ministarstva − da nisu nadležni - pojasnila je predsednica tog saveza Aleksandra Salom. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još