RECEPT DANA: Tart od jaja i slatke pavlake

Sastojci:

Za prhko testo:

- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 kašičica šećera u prahu
- 1 jaje
- pola kašičice soli

Za nadev:

- 300 ml slatke pavlake
- 5 jaja
- 70 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- pola kašičice soka od limuna
- muskatni oraščić

Priprema:

U činiju staviti brašno, dodati so, šećer u prahu i pomešati sastojke. Zatim prstima utrljati komadiće maslaca u brašno dok smesa ne dobije izgled brašnjavih mrvica.

U zasebnoj činijici izlupati jaje i dodati ga u smesu, zatim sve zajedno umešati kašikom ili lopaticom. Po potrebi dodati kašičicu vode, rukom nežno razvući testo (ne prejako, jer što se testo jače mesi, kolač će biti tvrđi) i oblikovati grubu kuglu. Potom testo umotati u providnu kuhinjsku foliju i staviti u zamirzivač da odstoji.

Nakon 30-ak minuta testo izvaditi iz zamrzivača, razvući na debljinu tri, četiri milimetra, izrezati na veličinu kalupa za torte i premestiti na papir za pečenje, na limu za pečenje. Zatim na testo staviti kalup za torte, a od preostalog testa izrezati trake, širine ivice kalupa za torte i njima obložiti ivice kalupa.

U kalup, na testo, staviti papir za pečenje, napunjen suvim pasuljem ili kikirikijem, kako bi testo tokom pečenja zadržalo oblik, i sve zajedno staviti u rernu, zagrejanu na 200°C.

Nakon 15-ak minuta, testo izvaditi iz rerne, skloniti papir s pasuljem ili kikirikijem, testo premazati umućenim jajetom, i vratiti u rernu na istu temperaturu, na još 15-ak minuta.

Za to vreme, u visokom bokalu razbiti jaja, dodati slatku pavlaku, limunov sok, šećer, vanilin šećer i umutiti štapnim mikserom.

Dobijenu smesu preliti u testo u kalupu, posuti izrendanim muskatnim oraščićem, vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 150°C, i peći još 60-ak minuta. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, dekorisati šlagom i mentom i poslužiti.

Izvor: Finirecepti.net.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još