HLADNO LICE I NOS: Jedan od znakova da ste pod stresom

Dodirnite nos. Ako je hladan, onda treba da se smirite.

Naučnici su izlagali studente sa Univerziteta u Notingemu ogromnom stresu i uz pomoć termičke kamere ustanovili da stres uzrokuje hladan nos (i lice).

Krv teče sa lica u druge delove tela koji će vam možda trebati više u ovoj stresnoj situaciji, poput mišića i udova. Međutim, hronični stres može imati štetne posledice na telo.

Evo još nekih pokazatelja za koje vaše telo želi da vam kaže da je pod stresom.

Stres dovodi do toga da cerebralna amigdala šalje poruke hipotalamičkoj žlezdi koja oslobađa hormone u centralni nervni sistem, koji kontroliše disanje, rad srca i varenje. Oslobađa adrenalin za trenutnu akciju. To može pokrenuti ubrzani rad srca, napete mišiće i ubrzano disanje.

Nadbubrežne žlezde oslobađaju kortizol, poznat kao hormon stresa. Ovo može promeniti funkcionisanje tela da brže reaguje na stresnu situaciju. Na primer, vašem digestivnom sistemu je potrebno manje krvi od udova koji su vam potrebni za trčanje, tako da je krv preusmerena i imate osećaj praznog stomaka - kao da se uvijate ili imate "leptire" u sebi.

Ponavljano oslobađanje kortizola, na primer kada ste hronično pod stresom, može oslabiti vaš imunološki sistem, čineći vas podložnijim prehladama i infekcijama.

Zbog ponavljajućeg ili hroničnog stresa, vaš mozak se skuplja u oblastima povezanim sa emocijama i fiziološkim funkcijama kao što su krvni pritisak i nivo glukoze. Čak i oni ljudi koji su nedavno doživeli jedan stresni događaj imaju znatno niži nivo sivih ćelija u predelu medijalne frontalne kore. Srećom, mozak je elastičan i može se oporaviti ako stres nestane.

Istraživači sa Univerziteta Duke testirali su DNK dece koja su bila izložena hroničnom stresu, poput maltretiranja/ponižavanja ili porodičnog nasilja. Ispostavilo se da je stres naneo štetu ćelijama i ubrzao proces starenja.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.